Vesti

SNV: izbore u Srbiji treba odložiti

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća, Milan Ivanović i Marko Jakšić zatražili su juče u Mitrovici odlaganje izbora u Srbiji zbog rešavanja statusa Kosova koje je, kako je rečeno prioritetno nacionalno i državno pitanje. “Bilo kakvi izbori sada u ovom trenutku nisu dobri, i SNV ima jasan stav da te izbore treba odložiti za tri-četiri meseca, kada će stvari biti mnogo jasnije”, kazao je Ivanović. Marko Jakšić se takođe slaže sa izjavom predsednika SNV-a, i kaže da za “Srbe i srpsku zajednicu nisu prihvatljivi nikakvi izbori”, on dodaje da je to sada jedno nevažno pitanje, kao i da “Srbi mogu da pristanu samo na izbore koje će raspisati Beograd”. Oni su pozvali vlasti Srbije na jedinstvo i uputili niz zamerki na sastav pregovaračkog tima. “Ja ne znam koliko su iskreni koalicioni partneri premijera Vojislava Koštunice, koliko sprovode platformu koja je jedinstveno utvrđena u skupštini Srbije, plan vlade, osim gole retorike, faza i zaista bez ikakvog sadržaja i bez konkretnih mera. Tako čujemo člana DS-a Božidara Đelića koji kaže da zbog Kosova neće ući u bilo kakvu konfrontaciju, čujemo i predsednika države koji mimo mišljenja većine građana Srbije zagovara ulazak u NATO, i time gura prst u oko Rusiji koja je najjača podrška Srbiji”, rekao je Predsednik SNV-a Milan Ivanović.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018