Vesti

Spor oko kuća za raseljene u Gračanici

Šestočlanu izbegličku porodicu Mladenović iz Obilića iz kuće, u kojoj je stanovala protekle tri godine izbacila je druga izbeglička porodica Parlić iz Nerodimlja. Mladenovići su prognani iz Obilića 18. marta 2004. godine, a godinu dana živeli su u manastiru da bi im, kako tvrde, načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić uručio ključeve i odobrio im da uđu u kuću. Verica Mladenović kaže da su za sve krivi oni koji na vreme nisu preuzeli prigu o raseljenima. „Jutros je porodica Parlić banula i donela svoje stvari. Nasilno su ušli i gurnuli moju decu koja su plakala. Načelnik Kosovskog okruga nam je lično dao ključeve i dozvolio da uđemo u ovu kuću u kokoj živimo već dve i po godine. Niti znam šta da radim, niti kome da se obratim. Svi kažu da nisu nadležni. Znam samo da ćemo provesti noć na ulici“, kaže Verica. Porodica Parlić koja je danas zauzela kuću tvrdi da ima uredno sudsko rešenje i odobrenje Koordinacionog centra. Stojan Parlić, novi vlasnik kuće, tvrdi da je porodica Mladenović o svemu bila na vreme obaveštena. „Markoviće smo o našem useljenju obavestili još pre deset dana. I pored toga što su znali da sam ja 2005. godine dobio rešenje, oni su se uselili u kuću. Gospodin Vasić, kome smo se u međuvremenu obratili, posavetovao nas je da se obratimo sudu. Sud je u našu korist doneo odluku“, kaže Stojan Parlić. Dragana Milić nadležna u Koordinacionom cenrtu u Gračanici za rešavanje ovakvih sporova rekla je KIM radiju da su se Mladenovići nelegalno uslili u kuću koju je donirala Vlada Republike Srpke. “13 jula 2005 godine mi smo dodelili 10 montažnih kuća za 10 porodica. Među tim porodicama našla se porodica Stojana Parlić koja je privremeno bila smeštena u Gušterici. Regionalni Koordinator je dodelio ključeve korisnicima, potpisani su ugovori za korišćenje kuća na 10 godina”, kazala je Milićeva.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018