Vesti

Učešće Haradinaja na izborima izaziva strah i nepoverenje kod kosovskih Srba

Izbornu listu Alijanse za budućnost Kosova na lokalnim i parlamentarnim izborima na Kosovu, raspisanim za novembar 2007. godine predvodiće haški optuženik Ramuš Haradinaj. Dopuštenje Ramušu Haradinaju da učestvuje na predstojećim parlamentarnim izborima UNMIK je obrazložio činjenicom da se bivši komandant OVK-a dobrovoljno predao Hagu. Uprkos tome što UNMIK tvrdi da Haradinaj nije opasan za svedoke i svedočenje, broj onih koji su bili spremni da se pojave u sudnici je zanemarljiv jer je većina svedoka odustala ili promenila iskaz. Kod Srba sa Kosova, učešće Haradinaja na izborima izaziva strah i nepoverenje. Anketirani građani centralnog Kosova se uglavnom slažu oko toga da se Haradinaju, optuženiku za ratne zločine, ne bi trebalo dozvoliti da se kandiduje na predstojećim izborima. ” Tu se radi o upotrebi duplih aršina jer ako Srbi i ostali koji su optuženi pred Haškim Tribunalom sede negde u pritvoru i čekaju nastavak procesa onda bi i Haradinaj trebao da sedi tamo gde mu je mesto”, kažu meštani Gračanice. Takav tretman, navodi se dalje u izjavama građana, predstavlja neku vrstu izvlačenja Haradinaja iz Haškog tribunala i pravdanje njegovih dela. ” To nije u skladu sa trenutnom politikom i smatram ove postupke katastrofalnim za svet, izmedju ostalog i za Ujedinjene Nacije”, kaže jedan od anketiranih. Inače, tužiteljka Karla Del Ponte je nekoliko puta ponovila da da se zna kako Haradinaj utiče na svedoke I bila je protiv njegovog političkog angažovanja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018