Vesti

Građevinski radovi ugrožavaju jevrejsko groblje u Prištini

Desetak metara od jevrejskog groblja u Prištini izvode se obimni građevinski radovi, kamionima je dovezena velika količina zemlje koja je na nekoliko mesta zatrpala zaštitnu ogradu prištinskog groblja, saznaje KIM radio. Zemlja i građevinski otpad, prete da ugroze spomenike na jevrejskom groblju, koji su usled zapuštenosti i neodržavanja ionako u jako lošem stanju. U kosovskom Ministarstvu za urbanizam i prostorno planiranje nemaju nikakvih saznanja o radovima u blizini groblja, a nepoznat im je i naručilac i izvođač radova. “Nisam upoznat sa slučajem izgradnje oko jevrejskog groblja, ali činjenica je da u Prištini postoji opšti haos oko divlje izgradnje”, ističe u izjavi za KIM radio, zamenik ministra za urbanizam i prostorno planiranje u Vladi Kosova, Merdžan Avduji. On dodaje da nelegalna gradnja najviše zabrinjava i pogađa građane Prištine. Izvođenje građevinskih radova pored jevrejskog groblja je potpuno promenilo konfiguraciju terena, jer je dovlačenjem zemlje ispunjena udolina koja se nalazila pored magistralnog puta, pa se staro jevrejsko groblje praktično našlo u rupi. Jevrejska zajednica u Prištini je pre izbijanja krize i sukoba okupljala stotinak članova, a posle 1999. godine u Prištini nije ostao ni jedan njen pripadnik, svi su izbegli u centralnu Srbiju, sem jedne porodice koja se odselila u Izrael. Jevreji su na Kosovo došli pre pet vekova. Na Kosovu uoči Drugog svetskog rata, ovde je živelo oko 55-oro uglavnom sefardskih Jevreja, bavili su se zanatstvom i trgovinom. U Jevrejskom almanahu za 1971-1996. godinu navodi se, pored ostalog, da su oni Jevreji koji su okupaciju Nemaca i Italijana dočekali u Prištini i Kosovskoj Mitrovici, bili izloženi opštem progonu i pljački.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018