Vesti

A. Ivanko: Haradinaj može učestvovati na izborima na Kosovu

“Ramuš Haradinaj može učestvovati na sledećim parlamentarnim izborima na Kosovu”, izjavio je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko na današnjoj pres konferenciji u Prištini. “ On se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, prema tome on može učestvovati na predstojećim izborima”. naglasio je Ivanko. Povodom nastavka izgradnje objekta na Gazimestanu, portparol UNMIK-a kaže da za taj objekat postoji sva potrebna dokumentacija od Opštine i da je ta gradnja legalna. “Ipak, Vlada Kosova želi da po ovim pitanjima, koji se tiču manjinske zajednice bude veoma obzirna i prošle srede je premijer Čeku pokrenuo ovo pitanje u Vladi Kosova. Oni sada rade na administrativnoj odluci kojom će se zabraniti svako dalje izdavanje dozvola za gradnju u zaštićenim zonama koje predviđa Ahtisarijev plan”, rekao je Ivanko. Na današnjoj pres konferenciji takođe je rečeno da Vlada Kosova radi na tome da se uredba i Memorandum sa KEK-om po kom je potrebno priložiti račun o plaćenoj električnoj energiji prilikom registracije vozila sa kosovskim tablicama, ukine. Portparol EU, Matilda Heneke je povodom slučaja zadržavanja na carini kamiona koji je prevozio boce sa kisieonikom, izjavila da je kamion zadržan na terminalu Kosovske carinske službe u južnom delu Mitrovice zbog nedostatka potrebne dokumentacije za robu koja se nalazila u jednoj polovini kamionu. Nakon 30 sati zadržavanja na carini, boce sa kiseonikom dopremljene su oko 12 sati u Kosovsku Mitrovicu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018