Vesti

Početak školske godine u Kosovskom Pomoravlju

Jedan od većih problema sa kojima se suočavaju đaci i njihovi nastavnici na Kosovu i Metohiji je nedostatak adekvatnih prostorija za izvođenje nastave. I pored toga skoro u svim školama danas je počela školska godina. U Kosovskom Pomoravlju su skoro sve škole bile suočene sa problemom kasne uplate materijalnih sredstava, tako da je ove godine okrečena samo škola u Livoču. Direktorka Osnovne škole u Šilovu Radica Maksimović kaže da su im ove godine sredstva za materijalne troškove stigla u poslednji čas. “Ove godine je, na primer, okrečena samo škola u Livoču i to je urađeno zahvaljujući ljudima dobre volje. Ipak nekako smo se snašli i školska godina je, što je najbitnije počela na vreme”, kaže Maksimović. Pored nedostatka prostorija, materijalnih sredstava i sl. problema učenici iz Cernice kod Gnjilana suočeni su i sa problemom bezbednosti. Do prošle godine na putu do škole pratio ih je najpre KFOR, a potom KPS. Od kako im je pratnja ukinuta one koji žive dalje, na putu do škole i nazad prate roditelji. U Cernici u prvi razred osnovne škole nije upisan ni jedan učenik. Profesor Kosta Dimić kaže da je iz godine u godinu sve manje učenika. “Nažalost ove godine nemamo ni jednog đaka u prvom razredu. Ljudi se odlučuju za odlazak odavde. Sve je više onih koji napuštaju svoje kuće i odlaze odavde, ” kaže Dimić. Osnovnu školu Branko Radičević iz Cernice pohađa svega 30 učenika. Na poziv škole iz Rima sa kojom su se pobratimili učenici i nastavnici iz ove škole će krajem meseca otići u Italiju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018