Vesti

Na K i M školska godina počinje uz pojačan policijski nadzor i manjak školskog prostora

Početak školske godine na Kosovu i Metohiji odvija se uglavnom bez problema. Ipak u nekim mestima kao što je Cernica pojačan je policijski nadzor. Jedan od većih problema sa kojima se suočavaju đaci i njihovi nastavnici na Kosovu i Metohiji je nedostatak adekvatnih prostorija za izvođenje nastave. Načelnik uprave za obrazovanje Skupštine grada Prištine, Ljiljana Savić za KIM radio kaže da mnoge škole koje su pre 1999. godine radile u u Prištini, kao što su ekonomska, mašinska, građevinska moraju svoju nastavu da izvode kao “ podstanari” i bez odgovarajućeg radnog prostora. “ Sama situacija ovde na Kosovu je trenutno jako nezgodna. Iz meseca u mesec se nešto prolongira, a opšta politička situacija i nervoza prenosi se i na đake, njihove profesore i roditelje”, rekla je ona. Neizvesna politička situacija uticala je da se naročito u povratničkim sredinama u Metohiji neki roditelji odluče da svoju decu ne upisuju u ovdašnje škole već da započnu svoje školovanje u Srbiji. „I tada se javlja strah od promene i prihvatanja nove sredine“, rekla je Ljiljana Savić koja apeluje na Vladu Republike Srbije da se više pozabavi problemima dece sa Kosova i Metohije u ovoj školskoj godini.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018