Vesti

Frid: Najverovatnije će biti novih, vremenski ograničenih, pregovora

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid, ponovio je u Prištini, uglavnom iste stavove o nadziranoj nezavisnosti koja bi po predlogu francuskog predsednika Nikole Sarkozija, ako se Pristina i Beograd ne dogovore drugačije, trebala da se desi nakon šest meseci. On je uputio jedan čitav hvalospev prištinskom pregovaračkom timu, kom je odao priznanje za kreativnost, hrabrost i mudrost. “Oni su u ovom procesu stigli zaista daleko i to su učinili vrlo vešto”, kazao je Frid. Zamenik državnog sekretara SAD-a je posle sastanka sa prištinskim pregovaračkim timom, novinarima rekao će najverovatnije biti novih pregovora, ali će biti vremenski ograničeni, a ta ograničenja poznata. „Kako je predsednik Buš rekao na kraju dana rezultat će biti nadgledana nezavisnost za Kosovo kako bi se implementirao plan koji garantuje sigurnost svima koji ovde žive. Ne mislim da bi u ovom trenutku unilateralno proglašenje nezavisnosti zasnovano na strahu ili nedostatku poverenja, pomoglo cilju kome se teži, a to je nezavisnost“, relao je Frid. On je izrazio uverenje da su čvrstina, odlučnost, i posvećenost demokratskim principima put napred. Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu je izjavio da postoje smetnje za donošenje zajedničke nove rezolucije u Savetu bezbednosti, koja bi bila najbolje rešenje. „Na sastanku G8 su se javile i nove ideje o nastavku razgovora, koji bi se ticali konačnog statusa Kosova“, rakao je Sejdiu. On je još jednom ponovio da o nezavisnosti Kosova ne može da se pregovara. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović je izjavio da se Zamenik državnog sekretara SAD-a Danijel Frid danas nije sastao sa predstavnicima kosovskih Srba jer u ovom trenutku jedino prištinskom pregovaračkom timu ima šta da saopšti. „Kada smo poslednji put razgovarali sa gospodinom Fridom, izneo sam svoje ubeđenje da rešavanje statusa Kosova neće ići tako brzo. Sugerišući da bi u procesu trebao da postoji plan B, kazao sam mu da na status Kosova ne treba gledati kao na zaveršenu stvar jer će u tom slučaju razočarenje biti mnogo veće, a to izaziva tenzije. Ivanović je dodao da je veštačko određivanje datuma pogrešan potez, naročito ako se kraj godine navodi kao rok za nalaženje rešenja za status Kosova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017