Vesti

Odlaganje rešenja statusa Kosova za 120 dana?

Na temu “Odlaganje rešenja statusa Kosova za 120 dana?”, danas su u Medija centru u Čaglavici govorili šef UNMIK-a Joakim Riker, član Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić i član Demokratske partije Kosova Hajredin Kući. Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da je Ahtisarijev plan dobar za Srbe, jer se 2/3 plana odnosi na zaštitu njihovih prava i dodao da je UNMIK učinio sve što se tiče rezolucije 1244. Izražavajući nezadovoljstvo brojkama koje se tiču interno raseljenih lica i izbeglica, Šef Unmik-a je kazao da brojevi povratnika nisu onakvi kakvi bi UNMIK želeo da budu, naglašavajući da dalje sprovođenje standarda, a naročito povratak i ekonomija zavise od statusa. Hajredim Kući, član Demokratske partije Kosova smatra da je svako odlaganje statusa neodrživo i da Kosovo ne treba biti deo Srbije, niti da Srbija treba da vidi Kosovo i Metohiju kao deo njenih budućih integracija. Kući je pozvao političare sa Kosova da očuvaju jedinstvo i da rade što više na lobiranju za status jer će Kosovo biti država za sve bez obzira na poreklo. Član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić je izjavio da Kosovo ima velikih problema. „Najpre je određen princip standardi, pa status, zatim se išlo na istovremeno sprovođenje statusa i standarda, da bi se potom došlo do principa status pre standarda. Srbi takođe imaju pravo da vide Kosovo kao legitimni deo Srbije, gde bi ono imalo najveću moguću autonomiju“, kaže Nojkić i dodaje da Srbi ne traže ništa izmišljeno, već principe koji se primenjuju svuda u svetu. Član Srpske liste Ranđel Nojkić je rekao da Srbija ide veoma jasno ka perspektivnom demokratskom društvu, ali se opšta situacija u Pokrajini koristi za ubrzavanje i donošenje zakona koji prejudiciraju status. „Međunarodna zajednica, koja takođe prejudicira status Kosova, morala bi da bude neutralna“, kazao je Nojkić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017