Vesti

Na Merdaru predati posmrtni ostaci pet osoba srpske nacionalnosti

Posmrtni ostaci pet osoba srpske nacionalnosti predati su na administrativnom prelazu Merdare. Radi se o pet osoba čija su tela pronađena na više lokacija na Kosovu, a koji su kidnapovani pa zatim ubijeni 1998 i 1999 godine. Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, je rekao da je glavni problem, što mnogi još uvek nisu predati svojim porodicama, taj što međunarodna komisija za nestala lica radi veoma sporo. “To govori o jednom sporom procesu. Danas smo sa ovom primopredajom preuzeli 259 tela Srba i ostalih nealbanaca koji su na našoj listi traženja. Ukupan broj nestalih je 2. 047 od kojih 1. 500 Albanaca, a blizu 560 Srba i ostalih nealbanaca. To govori da ovo pitanje zaslužuje veću pažnju i podršku, prvenstveno predstavnika Međunarodne misije koja je na KiM, jer najveći broj stradanja, nestanaka i ubistava dogodio se po dolasku misije”, kazao je Odalović. On je rekao da je tužilaštvo Haškog tribunala 1999. i 2000. godine prekopalo Kosovo, a da je o svemu tome ostavilo veoma malo podataka o tome šta je urađeno. “Činjenica da su ekshumirali 4. 019 tela od kojih je utvrđen identitet 2.001 o kojih je samo jedna Srpkinja, a sve ostalo Albanci i da nisu ostavili dokumentaciju o tome šta su radili i gde su vršili ekshumacije i koliko je tela identifikovano, a koliko nije, govori da imamo još puno posla. Naš posao se mora usmeriti ka Međunarodnoj misiji koja je imala punu odgovornost na Kosovu I Metohiji”, rekao je Odalović. Na Merdaru su pored predstavnika Komisije za nestala lica prisustvovali i predstavnici udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu kao i članovi porodica. Do sada je prema podacima Komisije za nestala lica Srbije ekshumirano i identifikovano 259 tela koja su predata porodicama, dok se za nekoliko stotina lica srpske i nealbanske nacionalnosti još uvek traga.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017