Vesti

Janjić: Osam godina za rad na jačanju srpskog civilnog društva na Kosovu

U organizaciji Centra za nenasilni otpor danas je u Čaglavici predstavljeno istraživanje na temu “Pravci razvoja srpskog civilnog društva na Kosovu i Metohiji". Nenad Đurđević koordinator Centra za nenasilni otpor naveo je da su glavne preporuka za ojačavanje srpskog civilnog društva u Pokrajini izrada planova i strategija vezanih za povratak i edukaciju, obezbeđivanje fondova čija bi aktivnost bila usmerena na jačanje srpskog civilnog društva kao i uspostavljanje dijaloga u cilju pomirenja društva. “Često se obaziremo na fondove Međunarodne zajednice gde se nalazi najviše novca za ovakvu vrstu aktivnosti. Ipak postoje načini da se Vlada Republike Srbije ubedi da izdvoji sretstva za aktivnosti ovog tipa”, rekao je Đurđević. Đurđević je istakao važnost pomirenja i uspostavljanja dijaloga, ali je naglasio da se pre svega treba truditi oko stvaranja klime za pomirenje i suživot jer bi bez toga dugoročni rezultati izostali. ” Tu odgovornost ima, pre svega, nacionalna većina na Kosovu, ali i predstavnici srpske zajednice ukoliko to prepoznaju kao svoj interes”, rekao je Đurđević. Direktor Foruma za etničke odonose Dušan Janjić izjavio je da će problem u vezi definisanja statusa Kosova i Metohije biti otvoren još najmenje osam godina. “To je dug period za rad na jačanju civilnog društva, na povratku, na popravljanju pregovaračke startne pozicije u novoj fazi koje će sigurno biti”. Janjić je kazao da srpska zajednica treba i mora biti organizovanija i dodao da su za to potrebni: podrška Beograda, zajednički rad sa Međunarodnom zajednicom, a u budućnosti, ukoliko se želi Kosovo u Srbiji, i saradnja sa Albancima, ali ne po pravilima gde se diktiraju samo interesi albanskog naroda ili multietnički interesi. Janjić je dodao da se Albanci ne mogu dobiti političkim putem već preko ekonomije i civilnog društva.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017