Vesti

R. Trajković: Iluzorno je smatrati da Rusija nema interes da se dogovori i sa Albancima

Potpredsednica SNV-a za centralno Kosovo, Rada Trajković, komentarišući nedavno završene razgovore između predsednika SAD-a, Džordža Buša i Rusije Vladimira Putina, kaže za KIM-radio da je besmisleno i iluzorno to što svi smatraju da Rusi nemaju nikakvih interesa da naprave dogovor i sa Albancima. “ Rusi nisu spremni da ulaze u direktan sukob sa Albancima, ne samo na Kosovu, već i uopšte sa albanskim narodom na Balkanu. Velike sile će vrlo lako napraviti kompromis među sobom, a u svemu tome, mi smo ti, koji trebaju biti pametni”, smatra Trajkovićeva. Ona takođe dodaje da je ovakav ishod razgovora Buš- Putin očekivan, s’ obzirom da se radi o dva predsednika, globalno vrlo moćnih sila koji imaju problema oko suštinskih strateških interesa i da stoga ne iznenađuje što je tema Kosova i Metohije bila marginalna. Po Trajkovićevoj, predsednike SAD-a i Rusije najviše interesuju teme i pitanja koje se tiču postavljanja antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj, zatim Bliskog Istoka i Irana. Potpredsednica SNV-a za centralno Kosovo takođe je naglasila da velike sile ne funkcionišu po principu isključivosti. “ Ono što želim da kažem i upozorim je da su Albanci u potpunosti predali svoju sudbinu Amerikancima, kao što su i Srbi Rusima, a Amerika ma šta da je obećala Albancima, njoj je stalo i da ima dobre odnose sa Beogradom i sa Srbijom. Svakako da i Rusija, ma šta obećala Beogradu, njen strateški interes je gasovod koji želi da postavi i onde gde se nalazi većinsko albansko stanovništvo, ne samo na prostoru juga Srbije i Kosova, nego i u Albaniji. Svi ti interesi trebaju da dovedu do kompromisa, a u svemu tome Srbi i Albanci pokazuju potpunu nezrelost. Meni je lično, ovih dana bilo veoma teško čekajući da o mojoj sudbini odluči neko drugi, što na žalost govori da političke elite na ovim prostorima nemaju sopstvenu zrelost da između sebe dogovore i urede svoje odnose, a svako nametnuto rešenje ne donosi mir koji je narodu preko potreban”, kaže Trajkovićeva. Ona takođe smatra da ukoliko dođe do velikog suprostavljanja između velikih sila, SAD-a i Rusije, to bi za sobom povuklo i velike zahteve koje bi u tom slučaju, Rusija ispostavila Beogradu i Srbiji, a koje Beograd ne bi bio u stanju da ispuni kao npr. da Srbija odustane od članstva u NATO-u i Partnerstvu za mir. Rada Trajković dodaje da bi takva odluka bila veoma loša jer se deo teritorije koja se želi zadržati nalazi pod direktnom kontrolom NATO-a. Potpredsednica SNV-a za centralno Kosovo izjavila je takođe da najveći deo bezbednosne i ekonomske podrške za ovaj prostor ulaže Evropske Unija i da je ona ta kojoj je suštinski u interesu da se bavi pitanjem Kosova i Metohije, koje je njen prirodni i integralni deo.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017