Vesti

R. Din: UN treba da razmotri upotrebu gumenih metaka u mirovnim misijama

Međunarodni tužilac Robert Din predstavio je, na konferenciji za novinare u Prištini, drugi izveštaj povodom smrti i ozbiljnog ranjavanja učesnika pokreta “Samoopredeljenje”na demonstracijama 10 februara u ovom gradu. On je rekao da je izveštaj, između ostalog, vezan za zakon o primeni sile, memorandum razumevanja između vlade Rumunije i UNMIK-a, o operativnom planu koji je izradila policija i naredbu za upotrebu gumenih metaka. On je kazao da se domaći rumunski i međunarodni zakon i vodeći principi UN-a o upotrebi smrtonosne sile i upotrebi gumenih metaka ne poklapaju. “Ujedinjene nacije treba dobro da razmotre da li bi trebalo koristiti gumene metke u mirovnim misijama”, rekao je Din. Din je istakao da se druga faza istrage sprovodi radi uspostavljanja bolje organizacije policijske službe. “ Gubitak života bio je neopravdan i nepotreban. Ta činjenica je dala osnov za sumnju da je počinjeno krivično delo u redovima rumunske policije. Nema dovoljno dokaza koji bi omogućili podizanje optužnice protiv pojedinaca. Intervjui sa svedocima nisu doprineli pronalaženju policajaca koji su odgovorni za smrt dvojice demonstranata i ranjavanje učesnika”, rekao je Din. Međunarodni tužilac je istakao da je aktivni deo istrage završen i dodao da će svoj izveštaj dopuniti labaratorijskim nalazima koji se rade u Nemačkoj.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017