Vesti

Pristalice pokreta Samoopredeljenje na demonstracijama u Prištini poručile UNMIK-u da ide u pakao

Oko četiri stotine pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se danas u Prištini zahtevajući oslobađanje svog lidera Aljbina Kurtija i istovremeno izražavajući nezadovoljstvo radom UNMIK-a, Ahtisarijevim planom za Kosovo i radom kosovskog pregovaračkog tima. Uz skandiranje Oslobodilačkoj vojsci Kosova zatražili su pravo na samoopredeljenje i održavanje referenduma o nezavisnosti Kosova jer je to jedina stvar koju njen narod želi. U prvom, od ukupno četiri performansa, demonstranti su raširili veliku zastavu Albanije na zgradi preko puta Rektorata u centru Prištine. Oni su takođe izveli i nekoliko performansa ispred zgrade Narodnog pozorišta. Članove kosovskog pregovaračkog tima i kosovske političare, među kojima su Agim Čeku, Veton Suroi i ostali, predstavili su lutkama, čije su glave bile načinjene od tikava. Pripadnici su na kraju performansa bacali lutke uvis i razbijali tikve, čime su simbolično prikazali krah pregovaračkog procesa. Na vozilu koje je predvodilo kolonu demonstranata do zgrade UNMIK-a, bio je istaknut paket „Uzmite ovo i idite dođavola“. Aktivista pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca obratio se okupljenim demonstrantima i iska?ao uverenje da Kosovo više nikad neće biti u sastavu Srbije, spomenuvši u istom kontekstu i opštine sa juga centralne Srbijem, Bujanovac, Medveđu i Preševo. Ove demonstracije nisu naišle na veći odziv, najverovatnije zbog pritiska zapada, ali i nepostizanja konsen?usa među glavnim političkim partijama Kosova. Mali broj demonstranata verovatno je uslovljen i procenom političara da bi u ovom bitnom političkom momentu, velike demonstracije štetile ukupnom imidžu Kosova. Obezbeđenje je tokom dana i pre početka demonstracija bilo povećano na važnijim raskrsnicama na prilazima Prištini. Puteve od Gnjilana ka Prištini obezbeđivale su američke snage KFOR-a, a na prilazu glavnom gradu pokrajine nalazile su se irske snage KFOR-a. Demonstracije u Prištini protekle su bez incidenata, a tokom protesta obezbeđenje je naročito bilo pojačano oko zgrada Vlade i Skupštine Kosova, OEBS-a i UNMIK-a. Sam događaj pratile su brojne novinarske ekipe, kako domaće tako i strane.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017