Vesti

Fransoa Stam: zvaničnici Beograda i Prištine da ulože dodatne napore u rasvetljavanju sudbina lica n

Radna grupa za nestala lica u okviru koje rade beogradski i prištinski tim i međunarodni komitet crvenog krsta, održala je danas u Prištini sedmi sastanak. Nakon sastanka održana je konferencija za novinare. Predsedavajući Grupe Fransoa Stam pozvao je zvaničnike u Beogradu i Prištini da ulože dodatne napore u rasvetljavanju sudbina lica nestalih tokom sukoba u Pokrajini, kao i posmatranje međunarodne zajednice i predstavnike porodica nestalih. Stam je takođe istakao da je od početka njihovog zajedničkog rada rasvetljena sudbina trećine od oko 3.000 nestalih lica. “Ima mnogo više pojedinačnih grobova od masovnih, i ja mislim da je mnogo teže pronaći pojedinačne grobove od tih masovnih”, dodao je Stam Predstavnik Beograda Veljko Odalović istako je da ova Grupa predstavlja jedini mehanizam za rešavanje problema, da je postigla neke rezultate ali i da je ostalo puno nerešenih slučajeva. “Ovo je mehanizam koji daje rezultate, ovo je mehanizam gde svi sedimo zajedno, o svakom i najtežem pitanju razgovaramo i pokušavamo da ga razrešimo. Argumentima i činjenicama izlazimo pred javnost, i saopštavamo šta mi radimo”, kazao je Odalović. Zajednički zaključak je da se pitanje nestalih lica mora izolovati od pregovora o statusu Kosova i da se ne sme opterećivati političkim problemima.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018