Vesti

S. Samardžić: Ne treba mistifikovati dokument upućen Rusiji

Po završetku parastosa na Gazimestanu, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić održao je u Gračanici konferenciju za novinare na kojoj je najpre izrazio protest zato što svi koji su želeli da prisustvuju parastosu to nisu mogli da učine zbog rigorozne kontrole koju su sproveli UNMIK i KPS policija, pa mnogi koji su krenuli autobusima na Gazimestan nisu uspeli da stignu na opelo kosovskim junacima. “ Od UNMIK-a se očekuje da to bolje organizuje, a što se mene lično tiče, smatram da ljudi imaju prava da nose svoja obeležja”, rekao je on. Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, a na pitanje šta sadrži dokument koji je Srbija uputila Rusiji, ministar Samardžić je kazao da taj dokument ne treba mistifikovati i da on sadrži ništa što je suštinski novo. On se nada da će nakon susreta Buš- Putin, SAD promeniti svoj rigidni stav koji se tiče Kosova i Metohije, kao i da će otpočeti pravi pregovori, a ne oni koji su “ predestirani i ne tako predodređeni, kako je to bio slučaj 2005. godine u novembru, kada su odobreni pregovori srpske i albanske strane. Mi smo sa ruskom stranom neprekidno u vezi, i deo tog procesa je i taj papir koji je predat pre desetak dana, a javnost će biti upoznata sa time kasnije”, rekao je on. Ministar za Kosovo i Metohiju, Slobodan Samardžić još jedanput je ponovio čvrst stav Srbije da do podele Kosova neće doći, jer bi se eventualnom podelom poremetio status kvo granica. “Nije budućnost ovih zemalja koje su ostale posle raspada Jugoslavije da se i dalje rasparčavaju, dele, spajaju i tako dalje. Kada pitate za podelu Kosova, ja imam refleksno razmišljanje o podeli nekih drugih teritorija širom bivše Jugoslavije”, kaže ministar. Slobodan Samardžić je takođe obećao konkretnu pomoć ljudima koji su ostali da žive u pokrajini, naglasivši da je najbitnije sređivanje prilika, ekonomsko ulaganje i održivo funkcionisanje institucija, jer će se na takav pozitivni primer svi ugledati, dodavši da se mora imati vere u povratak i “zdrav opstanak”.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018