Vesti

V. Artemije: Međunarodna zajednica mora objasniti Albancima da nezavisnost Kosova nije jedina opcija

Vladika Artemije se na današnjoj konferenciji za novinare, a povodom nastupajućeg praznika Vidovdana, osvrnuo na buduće uređenje Pokrajine. On je izjavio da je plan Martija Ahtisarija u Savetu bezbednosti doživeo neuspeh i istakao da taj plan mora biti odbačen. “Rešenje se može i treba tražiti u novim pregovorima. Međunarodna zajednica mora objasniti Albancima da nezavisnost Kosova i Metohije nije jedina opcija. Postoje mnoge druge varijante i mogućnosti da bi se postigao kompromis”, kazao je Artemije. Vladika dodaje da Albanci ne prihvataju ništa drugo osim nezavisnosti Kosova, jer im je ona obećana još pre bombardovanja 1999. godine. Episkop raško-prizrenski je posebno naglasio da rešenje za Kosovo postoji, a da je sam status pokrajine već poznat na osnovu međunarodnih povelja i principa Ujedinjenih nacija. Vladika Artemije je na konferenciji za novinare kazao da zbog godina i zdrastvenog stanja na Gazimestanu liturgiju u četvrtak 28. juna, neće služiti njegova svetost patrijarh Pavle. On je rekao da će ove godine liturgiju služiti Vikarni episkop lipljanski Teodosije i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Vidovdanskim svečanostima na Gazimestanu će takođe prisustvovati i ministar vera Radomir Naumov i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samarddžić, kao i njihova kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina koji će dodeliti humanitarnu pomoć ljudima u Pokrajini. “Vidovdan je uvek praćen sa mnogim manifestacijama, otvaranjem izložbi, održavanjem književnih večeri, a najveća manifestacija je uoči samog praznika, Vidovdansko pesničko pričešće, gde će se dodeliti nagrade onima koji su pokazali najbolje rezultate”, kazao je Artemije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018