Vesti

Reagovanje na Kosovu povodom pisanja bosanskog lista fokus

Kosovski politički analitičar Nedžmedin Spahiju, smatra da je pisanje bosanskog lista Fokus u vezi Martija Ahtisarija i 40 miliona evra koje su mu navodno date, neuverljivo. Spahiju ne veruje da je jedan Finac i to bivši predsednik tako lako potkupljiv. On kaže da bi mnoge zemlje i provincije na taj način vrlo lako dobile nezavisnost jer bi nju i platile. ” Za Ahtisarija se može samo reći da je možda podlegao strani jačega, u ovom slučaju Sjedinjenim Američkim Državama, koje zagovaraju nezavisnost Kosova”, smatra on. Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da pisanje bosanskog lista Fokus treba uzeti sa rezervom, i kaže da ne veruje da bi Marti Ahtisari sebi dozvolio kompromitovanje takve vrste i uništio reputaciju visokog diplomate koja ga prati već dugi niz godina. Ivanović je istakao da je čudno da se uvek navode podaci nemačke obaveštajne službe imajući u vidu da na Kosovu i Metohiji ima tajnih službi skoro svih zemalja koje se tu nalaze. Nebojša Jović, predsednik SNV Kosovske Mitrovice ne isključuje mogućnost da je Marti Ahtisari možda potplaćen od strane kosovskih zvaničnika da predloži nezavisnost. Njega, kako je kazao, ne bi iznenadilo takvo ponašanje glavnog predstavnika za status Kosova, s obzirom na njegovo uporno nastojanje za nezavisnost južne srpske pokrajine.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018