Vesti

V. Hauven: Želimo da više Srba pohađa Koasovski institut za novinarstvo i komunikaciju

Predstavnici Kosovskog instituta za novinarstvo i komunikaciju (KIJAC) održali su prezentaciju o svom radu u Medija centru u Čaglavici. Na prezentaciji su govorili dekan Kosovskog Instituta za novinarstvo i komunikaciju Vilijem Hauven, Dukađin Gorani direktor odeljenja za ravoj u KIJAC-u i Irina Gudeljević, student tog instituta. Prezentacija je održana u cilju informisanja budućih potencijalnih studenata i pružanja mogućnosti registrovanja na ovom institutu. Dekan Hauven je kazao da će na ovom institutu moći, za 10 godina, da se završava magistratura za novinarstvo i komunikaciju. On je rekao da program nastave obuhvata jednu ravnotežu i da su zastupljeni i štampani i elektronski mediji u okviru nastave. “ Nastava će se održavati na engleskom jeziku, zato što želimo da imamo studente iz šireg regiona. Naše metode predavanja su veoma savremene i ne zasnivaju se samo na teoriji već i na praktičnom delu. Naše diplome su priznate u svetu. Godišnje primamo najviše trideset studenata sa Kosova ali pored njih možemo primiti i jedan broj studenata koji nisu sa Kosova. Želeli bi da imamo više studenata srpske nacionalnosti, bez obzira da li su sa Kosova ili iz Srbije”, kazao je Hauven. Irina Gudeljević, student tog instituta, kaže da za sada fakultet pohađa samo tri studenta srpske nacionalnosti. Ona kaže da se na institutu ne oseća nikakva nacinolna podvojenost i da institut ima odlične uslove za edukovanje. Dukađin Gorani direktor odeljenja za ravoj u KIJAC-u ističe da ovaj fakultet stremi da nauči novinara kako da izveštava o realnosti, a ne da je konstruiše. “Novinari neće biti desna ruka vlasti već će biti, kada izađu iz ove škole, profesionalci koji će izveštavati o realnosti. Kosovski Institut za novinarstvo i komunikaciju je osnovan pre dve godine. Njegovo sedište nalazi se u Mazgitu, multietničkom selu, nadomak Obilića. Institut finansira norveška vlada, a od ove godine i SAD.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018