Vesti

Porodica Stanković nezadovoljna presudom. Sud tvrdi da je kazna Bojanu Disiću adekvatna

Povodom nedavno objavljene vesti o donošenju Presude od dve godine zatvora za policajca Bojana Disića iz Prilužja, a zbog oružanog napada, na vozilo bivšeg sekretara Eparhije raško-prizrenske, protojereja Srđana Stankovića, njegovu suprugu Slađanu i dvoje maloletne dece (Sofiju - tada 4 godine i Emiliju - bebu od šest meseci), porodica Stanković smatra da je oštećena i KIM radiju je uputila saopštenje u kome se kaže da je “Sudsko veće Okružnog suda UNMIK-a u K. Mitrovici, kojim je predsedavao sudija Tomislav Petrović, donelo, sramnu presudu. U saopštenju se kaže da njihovo vozilo ničim nije ugrožavalo bezbednost napadača, niti je imalo takvu nameru, za razliku od napadača koji su svojim autom preprečili put, izašli iz vozila, i pucali u pokretu ka njihovom vozilu koje je, uočivši opasnost, jedva uspelo da se okrene nazad i velikom brzinom počne da beži od metaka. U saopštenju se precizira da se jedan metak zaustavio u rezervnoj gumi u prtljažniku. Iz saopštenja koje mu je dostavljeno KIM radio saznaje da policajac KPS-a Bojan Disić nije prijavio neovlašćeno korišćenje svog službenog oružja nadležnoj policijskoj stanici, ni svom prvom pretpostavljenom, već samo kolegama i oficiru KPS-a okupljenim na slavi kod kolege u s. Rudare kraj Zvečana, odakle su i krenuli u izvršenje “ovog oružanog napada i monstruoznog zločina”. U saopštenju takođe piše da Bojan Disić nije nijednom za proteklih godinu dana provedenih na slobodi, bilo kako izjavio žaljenje oštećenoj porodici pravoslavnog sveštenika i tadašnjeg sekretara Eparhije, niti ponudio bilu kakvu nadoknadu načinjene materijalne, a osobito nematerijalne štete. Smatrajući se oštećenom stranom porodica Stanković je odlučila da angažuje advokata i uloži žalbu Vrhovnom sudu UNMIK-a u Prištini, iznova obnovi dokazni postupak i pokrene privatni parnični postupak protiv okrivljenih za adekvatnu nadoknadu štete. Međutim porodici Stanković i njihovom advokatu presuda od strane suda još uvek nije dostavljena. Sudija Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici Tomislav Petrović u izjavi za KIM radio je kazao da je njegova zakonska obaveza da presudu stranama dostavi u roku od 15 dana, ali da ima pravo i na neko tolerantno vreme i kaže da će presuda najkasnije do sutra biti dostavljena stranama u ovom procesu. Petrović kaže da je Stanković svakako oštećena strana, ali da nema razloga da se ljuti na sud, jer smatra da je sud doneo adekvatnu presudu. “Sud ima pravo na svoju slobodnu procenu. Mislimo da je kazna adekvatna, dobro je da se nisu desile veće posledice, ” kazao je Petrović.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018