Vesti

Čaglavica: Još jedan primer prenosa posmrtnih ostataka

Ljubomir Zdravković iz Čaglavice je danas uz prisustvo policije i pogrebnog preduzeća Ljoti iz Prištine ekshumirao posmrtne ostatke svoje pokojne žene Dobrile kako bi ih preselio i ponovo sahranio u Beogradu, gde sada živi njegov sin. U poslednjih nekoko meseci učestali su slučajevi ekshumacije i prenosa posmrtnih ostataka, posebno sa grobalja u većim urbanim sredinama kao što su Priština ili Uroševac. Osnovni raylog ybog kog se ljudi odlučuju na ovakav korak je nemogućnost obilaska grobalja i nebezbednost, jer groblja, koja su uglavnom zapuštena i skrnavljena, posećuju dva ili tri puta godišnje na zadušnice, kada Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju organiyuje prevoz i pratnju. Brat pokojne Dobrile Trifunović Sarafin u izjavi za KIM radio je kazao da telo njegove pokojne sestre prebacuju na zahtev njenog sina koji se odselio iz Čaglavice. “Meni je kao bratu najteže. Žao mi je, sestra mi je. Ja živim ovde, tu i ostajem, do sada sam mogao tu sveću da joj zapalim i obiđem grob, ” kazao je Trifunović. Predstavnik sela Čaglavice Budimir Ničić kazao je da je Čaglavica danas suočena sa najtežim vidom seobe. “Kada živi odlaze postoji neka nada, vera da će se nekad vratiti. Ovo je na neki način posledica odsustva države. Slično se proteklih meseci dešavalo i na prištinskom groblju. Niko nije reagovao”, kazao je Ničić. On je apelovao na državne organe da se obrate narodu koji želi da ostane na Kosovu i da ovde živi bez obzira na status. Danas su predstavnici KPS zabranjivali snimanje ekshumacije uz obrazloženje da im je naređeno da novinarima zabrane pristup.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018