Vesti

A. ÄŒeku: Ispunjen standard broj 6

Svečanom ceremonijom, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici međunarodne zajednice i privremenih kosovskih institucija, okončan je rad komisije za stambeno imovinska pitanja čije dužnosti je preuzela Kosovska komisija za imovinska pitanja. Stiven Šuk, zamenik šefa UNMIK-a, smatra da je rad ove komisije, koju je osnovao UNMIK uredbom iz 1999. godine i čiji je glavni zadak bio da rešava imovinske zahteve, uspešno okončan jer je u proteklom osmogodišnjem periodu rešeno preko 10.000 slučajeva. “ Što je još važnije doprinelo je da narod Kosova koji živi ovde, a i van Kosova bude uveren da je moguće vratiti imovinsko pravo. Koordinacija nekoliko faktora dovela je do rešenja ogromnog broja slučajeva imovinskih sporova. Osoblje koje je radilo na ovim slučajevima doprinelo je da mnogi koji su zbog diskriminacije izgubili imovinska prava ta ista prava ponovo dobiju”, rekao je Šuk. On smatra da Kosovo može biti ponosno na ovaj uspeh. Svečanoj ceremoniji inauguracije nove kosovske komisije za imovinska pitanja prisustvovao je i premijer Kosova Agim Čeku koji je pohvalio rad dosadašnje komisije jer je ona, po Čekuu, doprinela ponovnom uspostavljanju prava na imovinu i da je standard broj 6. koji se odnosi na imovinska pitanja ispunjen. “ Stečen je legitimitet prava na imovinu, koji je bio izgubljen devedesetih godina. Moramo da nastavimo sa ovakvim radom i rešimo ono što je preostalo. Mi imamo privilegiju da na Kosovu rešimo mnoge sporove u vezi sa stambenom imovinom. Uspešno okončanje mandata komisije za stambene i imovinske zahteve je dokaz, da postoji vladavina zakona na Kosovu, i da se pravo imovine poštuje, što takođe ukazuje da je Kosovo kao društvo sada spremno da vrati imovinu onima kojima ona pripada, i da omogući vlasnicima te imovine da se vrate na svoju imovinu. To je vrlo važno ostvarenje i ono koje je gospodin Šuk pomenuo da ovim ispunjavamo uslove standarda broj šest, a to je imovinsko pravo”, kaže Čeku. On je takođe pozvao donatore da nastave da podržavaju rad ove agencije. Članovi kosovske imovinske komisije Veijo Heiskanen, Norbert Vihler i Acif Tuhina su položili zakletvu u kojoj kažu da će svoje dužnosti vršiti časno, pošteno, nepristrasno i savesno. Na Kosovu i Metohiji od 1999. godine bez prava na imovinu ostalo je više od 200.000 raseljenih širom Srbije, Crne Gore, Makedonije i trećih zemalja. 30.000 raseljenih je predalo zahteve za povraćaj imovine Habitatu, dok će nove zahteve narednih godina, razmatrati novouspostavljena Kosovska komisija za imovinska prava. Veliki broj novinara koji je prisustvovao ovoj ceremoniji nije imao priliku da postavi pitanja novoizabranoj komisiji, premijeru Kosova i predstavnicima međunarodne zajednice.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018