Vesti

U Gračanici počele Vidovdanske svečanosti

U Gračanici je večeras svečano počelo Vidovdansko pesničko pričešće otvaranjem izložbe slikara Nebojše Jocića. Vidovdansko pesničko pričešće je otvorio direktor Doma kulture u Gračanici Srećko Todorović koji je naglasio da se ova manifestacija održava 19 godina, a ovo je 18 put po redu. Svečani početak Vidovdanskih svečanosti su posetili mnogi umetnici iz raznih krajeva Kosova i Metohije i mogli da uživaju u radu slikara Nebojše Jocića. Nacelnik Kosovskog oruga Srđan Vasić je kazao da pored toga što počinju Vidovdanske svečanosti, takođe večeras počinje sa radom i likovna kolonija Gračanica 2007. “Ova manifestacija koja je ustanovljena pre 19 godina, odavno je prevazišla karakter lokalne manifestacije, po sadržaju, obimu i kvalitetu ona je poprimila razmere republičkog karaktera”, kazao je Vasić. Načelnik Vasić je uputio apel ministarstvu za kulturu, novoustanovljenom ministarstvu za Kosovo i Metohiju i Koodrinacionom centru kao tradicionalnim pokroviteljima ove manifestacije da ove godine poklone pažnju svečanostima koje su počele u Gračanici. Takođe je pozvao sve ljubitelje slikarstva da narednih 20-tak dana posete prostorije Doma kulture u Gračanici i pogledaju izložene radove.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018