Vesti

SNV osuđuje objavljivanje spiskova Srba u albanskom listu “Infopres”

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije najoštrije osuđuje, objavljivanje spiskova Srba i drugih nealbanaca iz opštine Lipljan i Peć u listu na albanskom jeziku "Infopres" koji su tokom sukoba 1998-99. godine, navodno bili u vojnim i policijskim strukturama na Kosovu i Metohiji. U saopštenju SNV-a dostavljenom KIM radiju se navodi da je to očigledno, dobro smišljen i zlonamerni postupak ovog lista. “Ovakav pristup albanskih medija, još jedan je u nizu pritisaka na Srbe i nealbance na iseljavanje i predstavlja svojevrstan poziv na linč, posebno, u trenutku kada situacija oko statusa Kosova i Metohije ne ide na ruku albanskim političarima, ” navodi se u saopštenju SNV-a i dodaje da “objavljivanje pomenutih spiskova, pored svega, pokazuje koliko su mediji i privremene institucije u pokrajini u sprezi i kakav bi odnos istih, pre svega privremenih institucija na Kosovu i Metohiji bio prema Srbima i nealbancima u nezavisnom Kosovu”. Za SNV je apsolutno neshvatljivo, što predstavnici međunareodne zajednice u pokrajini, pre svega OEBS još uvek ne reaguju na ovakav postupak i ne sankcionišu govor mržnje koji plasira list na albanskom "Infopres". Zbog toga SNV KiM u svom saopštenju traži od predstavnika međunarodne zajednice u pokrajini, pre svega od UNMIK-a i OEBS-a da odmah reaguju, sankcionišu rad lista "Infopres" i pokrenu postupak protiv odgovornih ovog albanskog medija.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018