Vesti

NVO “Majka devet Jugovića” bori se sa teškoćama i nastavlja rad

NVO “Majka Devet Jugovića” radi već punih osam godina na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Humanitarni rad je osnovna delatnost ovog udruženja. Organizaciju vodi popadija Svetlana Stević supruga sveštenika Bogoljuba Stevića, paroha zvečanskog. S blagoslovom episkopa raškoprizrenskog Artemija, pre par godina organizacija “Majka devet Jugovića” je pokrenula rad Narodne kuhinje u selu Prekovce u opštini Novo Brdo, organizacija je radila na organizovanju raznih humanitarnih koncerata, a pokušali su i da pomoć pruže i povratnicima koji su rešeni da se vrate na Kosovo. Predsednica ovog udruženja Svetlana Stević kaže da je Narodna kuhinja iz Prekovca jedina ustanova danas koja siromašnim ljudima ovog kraja već 6 godina priprema jedan obrok dnevno. “Hrana se dva puta nedeljno deli srpskom stanovništvu u zaseocima novobrdske opštine i delom opštine Kamenica u krugu od 74 kilometra. U njima su, uglavnom ostali da žive, starci i porodice sa velikim brojem male dece. Hrana se raznosi samo do glavnih raskrsnica i puteva, od kojih većina Srba hleb i kantice s kuvanim jelom nosi i po više kilometara do svojih kuća u brdima. U selu Prekovcu trenutno se hrani 350 ljudi, a pored njih po jedan obrok dnevno koriste i učenici škola u selima Prekovce, Bostane i Jasenovik, kaže Stević. Prošle godine Narodna Kuhinja se suočila sa nedostatkom sredstava za opstanak, tako da se našla pred samo zatvaranje. Tada je snimnjen film o kuhinji pod nazivom “Kad bi hleba bilo više”. Svetlana Stević kaže da su zahvaljujući dobrim ljudima uspeli da narodnu kuhinju i danas održe, ali da se i dalje teško snalaze kada su u pitanju donacije i dodaje da su u toku akcije organizovanja humanitarnih koncerata koji će pomoći rad ove kuhinje.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017