Vesti

Povratak raseljenih u S. Babuš nije moguć dok UNDP rukovodi njime

„Povratak Raseljenih“, bila je tema debate u Medija Centru u Čaglavici na kojoj su učestvovali glavni predstavnik UNDP-a Frode Mauring, predstavnik SNV-a Kosova i Metohije Dragan Velić, predsednik Srpske demokratske stranke i bivši ministar za povratak i zajednice Slaviša Petković, predstavnik Srpskog Babuša Novica Jovanović, kao i predstavnici UNDP-a i Unije M. Predstavnici Srpskog Babuša na čelu sa Novicom Jovanovićem su ranije na konferenciji za novinare optužili UNDP, EP i Ministarstvo za povratak i zajednice da su oni razlog zbog čega se Srbi ne vraćaju u Srpski Babuš. Glavni predstavnik UNDP-a kazao je da njegova orgaznizacija želi da raseljene vrati, obezbedi im sigurnost i bezbednost. “UNDP pomaze i trudi se da raseljenima obezbedi siguran povratak, obnovi kuće, izgradi škole i zdrastvene ustanove”, rekao je Mauring. Predstavnik SNV-a rekao je da standardi u Pokrajini nisu ispunjeni i da se neće ispuniti dok se Srbi u Babuš ne vrate. Predsednik Srpske demokratske stranke i bivsi ministar za povratak i zajednice kazao je da se ne slaže sa projektom povratka koji je sačinio UNDP. Predstavnik Srpskog Babuša koji je i osnivač NVO Sinergija rekao je da se u Babuš niko od povratnika nije vratio. Na pitanje novinara KIM radija kakve projekte je Sinergija tada radila za EP i da li je dobijala novac od njih, Jovanović je kazao “Sa EP sam radio projekat strategije ekonomskog razvoja povratničkih mesta, ali nisam dobiao novac od njih”, kaže Jovanović. Načelink Kosovskog okruga Srđan Vasić je takođe bio pozvan da govori, ali on se nije pojavio. U Medija Centru su saopštili, da je Vasić kazao da će prisustvovati debati jedino ako bude raspoložen. U izjavi za KIM radio Vasić je kazao da njega niko nije kontaktirao, već da je poziv dobio u pismenoj formi. Bilo je najavljeno da će debati prisustvovati i svoje mišljenje izneti ministar za povratak i zajednice Branislav Grbić, međutim, on se kao i prethodni put kada je pozvan nije pojavio i nikoga nije obavestio o svom nedolasku. Kao i prošli put, Grbić i ovoga puta nije bio dostupan za javnost.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017