Vesti

U Visokim Dečanima proslavljena hramovna slava-Spasovdan

Spasovdan, praznik Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, slava je jednog od najznačajnijih manastira na Kosovu i Metohiji, Visokih Dečana. Arhijerejsku liturgiju u prepunom dečanskom hramu služio je episkop pološko-kumanovski, Joakim iz ohridske eparhije i vikarni Episkop lipljanski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva više eparhija SPC. Obraćajući se okupljenim vernicima koji su došli u velikom broju iz svih delova Srbije ali i šire, Vladika Teodosije je pozvao na trpljenje i izrazio nadu da ćemo uz Božju pomoć prebroditi i ova teška vremena koja dolaze. “ Narod je svestan da monasi opstaju u ovom manastiru u svim teškim trenucima po naš narod, opstaće zato i u onima koji dolaze. Prisustvo Svetog Kralja Stefana Dečanskog štiti nas od svega”, rekao je vladika. Iako je ovo jedan od najizolovanijih manastira, koji je nedavno i granatiran, iznenađuje broj vernika koji ga pohode. Njih je oko pet stotina organizovano pristiglo iz raznih delova Srbije, Kosova i Metohije, Crne Gore da bi hramovnu slavu Visokih Dečana. Oni ne kriju zadovoljstvo i ponos što se nalaze na jednom od “najsvetijih mesta”, kako kažu i ističu ogromno poverenje koje osećaju prema monaškom bratstvu ovog manastira, koje jedinstveno odoleva svim teškoćama i napadima. “ Visoki Dečani predstavljaju pravoslavlje u pravom smislu te reči. Bratstvo ovog manastira pokazuje nam kako treba biti složan onda kad nam je najteže. Žao mi je što ne dolazim češće, već samo jedanput- dvaput godišnje, a želja mi je da od svega srca, nekako pomognem monasima Visokih Dečana da istraju ”, rekao je jedan od vernika koji je doputovao iz Lipljana. Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu i praznuje se uvek četvrtkom, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, a manastir Visoki Dečani posvećen je Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem - Spasovdanu.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017