Vesti

Neispunjena obećanja SNV-a raseljenima iz K. Vitine i Obilića

Raseljene familije: Živković, Krstić i Perić iz Obilića i Kosovske Vitine tvrde da su im predstavnici SNV Kosova i Metohije obećali trajno zbrinjavanje u Kosovskoj Mitrovici. Kako kažu, rečeno im je da će kao nagradu za učešće na protestnom skupu u Jarinju kod Leposavića dobiti smeštaj u gotovim kućama u severnom delu Kosovske Mitrovice. Dragan Krstić iz Obilića, otac devetoro dece ističe da je veliki broj prognanih bio zainteresovan za povratak u svoj zavičaj međutim, kako kaže, posle obmane oko smeštaja, do toga neće doći. “ Meni je Momir Kasalović, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga u K. Mitrovici obećao kuću. Mi smo videli te kuće, a on je rekao da možemo doći kada to poželimo. Kada sam sa ženom i decom juče došao, on me je izbacio iz kancelarije. Na Jarinju sam bio prvi sa sa porodicom, a sada su nas svi zaboravili”, kazao je Krstić. Umesto da se smeste po kućama u Kosovskoj Mitrovici, 26 prognanih lica bila su prinuđena da dođu u Gračanicu i dan provedu u porti manastira. Na kraju dana utočište su našli u kontejnerskom naselju u Gračanici. Povratnicima su jedino pomogli ljudi iz Crvenog krsta iz Gračanice i Komesarijata za izbeglice koji su im dopremili osnovne stvari i hranu. Da zlo bude još veće raseljeni iz Vitine i Obilića koji su od 1999. godine zbrinuti u Smederevu sada više ne mogu da se vrate ni u taj kolektivni centar. Predstavnici raseljenih Srba koji su privremeno smešteni u Gračanici ističu da će, ukoliko se za njih ne nađe adekvatno rešenje, sa porodicama krenuti put Beograda.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017