Vesti

Ambasador OEBS-a posetio Podujevo

U Podujevu je održana debata, čija je glavna tema bila zajednički rad zajednica koje tamo žive. U debati je učestvovao i ambasador OEBS-a na Kosovu Verner Vnent. Ambasador Vnent je rekao na debati u Podujevu, da OEBS podržava sve zajednice i da je njihov cilj stvaranje institucija kako bi pomogli većem razumevanju između zajednica u ovoj opštini. “Svestan sam da ima puno problema i upravo zbog toga sam došao. Svi znate da se suočavamo sa političkim razvojem Kosova kada se određuje i njegova budućnost, ekonomskog razvoja poboljšanja socijalne infrastrukture. To je evropski razvoj i evropska budućnost”, kazao je Vnent. Predstavnici svih zajednica danas su u Podujevu preneli Ambasadoru OEBS-a sve svoje probleme sa kojima se susreću. Problemi su se najviše odnosili na siromaštvo i nezaposlenost. Predstavnik Srba Raša Perović je Ambasadoru OEBS-a preneo da povratak raseljenih Srba sa Kosova ne zavisi samo od njega, već i od želje tih ljudi da se vrate, kao i od uslova u opštini. “U radnoj grupi radimo zajedno i svi smo počev od predsednika, izgradili poverenje. Sve zaključke i odluke donosimo jednoglasno. Kakav će biti povratak ne zavisi od našeg rada, nego i od želje raseljenih da se vrate”, rekao je Perović. Na kraju svoje posete Podujevu, Ambasador OEBS-a je posetio i napuštenu Crkvu Sv. Ilije koju je video samo preko zida jer su crkvena vrata bila zaključana.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017