Vesti

Reakcije na Verbekeov izveštaj

Politički predstavnici na Kosovu i Metohiji danas su izneli različita gledišta na plan šefa delegacije UN-a Johana Verbeke o poseti Kosovu i Metohiji. Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Kosovo i Metohiju i poslanik Srpske liste Goran Bogdanović izjavio je KIM radiju da izveštaj šefa misije UN-a Johana Verbekea ne predstavlja pravu sliku stanja u pokrajini jer misija nije obišla pokrajinu na način kako je Beograd očekivao i da situacija nije takva kako je u izveštaju predstavljeno. „Ovde još uvek postoji ogromno nepoverenje za etničke zajednice postoje napadi na političkoj i nacionalnoj osnovi. Još uvek nema povrataka Srba“, rekao je Bogdanović. On je uveren da povratka nema zbog toga što albanski lideri, albanski političari ne žele da se Srbi vrate na prostor Kosova i Metohije. Ja to mogu da kažem iz ličnog iskustva jer sam imao prilike da učestvujem u privremenim institucijama i znam koliki su se napori u to vreme činili da dođe do povratka Srba, ali smo uvek nailazili na jedan ignorantski odnos od strane Albanaca“, objasnio je Bogdanović. On očekuje da će u Savetu Bezbednosti preovladati mišljenje da Ahtisarijev plan vodi daljim sukobima i podelama na Kosovu i Metohiji. Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić smatra da je plan belgijskog diplomate uvažio neke realnosti na Kosovu i Metohiji a da je sa druge strane oprečan u odnosu na stavove stalnih članica Saveta Bezbednosti. „Izveštaj ukazuje na to da je društvo na Kosovu toliko polarizovano da i Srbi i Albanci žive potpuno odvojeno u različitim sistemima tako da se ta tvrdnja ne potkrepljuje činjenicama sa samog terena“, rekao je Vasić KIM radiju komentarišući juče predstavljeni izveštaj Johana Verbekea. On kaže da u izveštaju Johana Verbekea nisu uvaženi stavovi Srba sa Kosova i Metohije. I Vasić je mišljenja se takav izveštaj i očekivao i da zato treba dati šansu nastavku direktnih pregovora o Kosovu i Metohiji. Portparol partije ORA Vetona Suroija, Ili Hodža, kaže da je Verbekeov plan o poseti Beogradu i Prištini očekivan i da je misiji posle posete pokrajini bilo jasno da se status Kosova mora rešiti što pre. " Mi nismo bili zadovoljni dolaskom misije jer je bilo planirano da se proces statusa privede kraju. Ali pokazalo se da je misija uradila dobar posao“, rekao je Hodža KIM radiju. On je naglasio da se ni jedan segment društva neće razvijati ako se status ne reši. „Naš je stav da je nerešeni status Kosova prepreka za poboljšanje bezbednosti i razvoj ekonomije“, rekao je Hodža.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017