Vesti

Jedina srpska zgrada u Lipljanu stalna meta napada

Nedostatak slobode kretanja i loša ekonomska situacija samo su neki od problema sa kojima se suočavaju pripadnici manjina na Kosovu i Metohiji. Slavomir Mirić, zamenik direktora O. Š Braća Aksić, živi u zgradi “BK” u centru Lipljana sa suprugom i dvoje dece. Pored njegove u toj zgradi žive još dve srpske porodice. Mirić kaže za KIM radio da su ova zgrada i njeni stanari od 1999 godine i dolaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju konstantna meta napada. “Napadi su veoma česti, bombe, kamenice. Moj stan je 2000. godine gađan zoljom i uništen. Svakodnevno proživljavamo strah i neprijatnosti”, kazao je Mirić. On je dodao da su napadi veoma česti i da stanari ne prijavljuju sve slučajeve ali kada to i učine, prema njegovim rečima, pripadnici KPS-a reaguju sporo, a ponekad neće da istraze slučaj. “Kada sam prijavio jedan od slučajeva naredniku KPS-a u policijskoj stanici Lipljan on nije želeo da pokrene istragu, bio je neprijatan, čak i grub. To sam prijavio i KFOR-u i oni su odmah došli i otišli u stanicu da vide zašto slučaj nije pokrenut”, kazao je Mirić. Kako kaže Slavomir Mirić najveći problem je bezbednost, a po tom pitanju niko ne preduzima ništa čak ni kada se radi o obezbeđivanju sigurnog prevoza dece do škola u koje idu. “Tražio sam od policije pratnju za školski autobus. KFOR je obećao da će preduzeti nešto, ali nisu uradili ništa”, rekao je Mirić. Opština Lipljan obuhvata sedamdeset i jedno selo. U samom gradu žive razne nacionalne zajednice Albanci, Srbi, Aškalije, Romi i Hrvati. Danas Srbi čine 12 odsto populacije tog grada. U opštinu Lipljan se u proteklih pet godina vratio mali broj Srba, a Romi, Aškalije, i Egipćani vratili su se u nešto većem broju. Međutim, zabeleženi su i odlasci Srba, pogotovu iz urbanog dela Lipljana. Od povratnika koji su izbegli posle nereda 17. marta 2004. godine, vratilo se nekoliko srpskih porodica, dok većina i dalje živi kao interno raseljena lica u okolnim selima ili u Srbiji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017