Vesti

Proizvodnja vina je glavni izvor prihoda u Orahovcu i Velikoj Hoči

Gajenje grožđa i proizvodnja vina u Velikoj Hoči i orahovačkom vinogorju traje vekovima. Predanja govore o carskim vinogradima, a pesnici o vinovodima. Uz crkve i srednjovekovne zadužbine ovaj kraj poznat je i po čuvenim vinima. Posle 1999. godine, potpunog propadanja društvenih preduzeća i smanjenja broja zaposlenih u javnim službama, Orahovčanima i Hočanima ostaje nešto malo vinograda koje smeju i mogu da obrađuju. Meštani su pre 99. godine većinu roda grožđa uglavnom prodavali podrumu Orvin. Vino koje su proizvodili od ostatka prinosa, nisu posmatrali kao izvor prihoda. Međutim posle potpunog propadanja društvenih preduzeća na Kosovu, pa i fabrike Orvin meštanima Orahovca i Velike Hoče proizvodnja vina je danas osnovna delatnost i glavni izvor prihoda. Zdravko Antić iz Orahovca radio je 38 godina kao tehnolog u Orvinu. Danas je ostao bez posla, ali vinarstvom je nastavio da se bavi. “S obzirom da sam vinar u duši, bavim se proizvodnjom vina. To je proizvodnja koja ni malo nije laka, ali rekao bih da je slatka. Oko 80 odsto stanovništva ovog kraja radilo je u Orvinu, živeli smo od proizvodnje vina, primali smo redovno plate, moglo je da se živi. Ja sam 38 godina proveo u fabrici Orvin, a sada sam ostao bez posla, ” priča Antić. Golub Kujundžić, takođe vinar iz Orahovca, kaže da izolacija ograničava i njihovu proizvodnju, jer je jako teško plasirati vino. “S obzirom da proizvodimo vino koje nije konzervirano prinuđeni smo da to vino prodamo što pre. Ove godine plasman je bio jako loš, tako da ima dosta prošlogodišnjeg vina koje nije prodato”, kaže Kujundžić. Fabrika „Orvin“ koja je u svom vlasništvu imala preko hiljadu i po hektara vinograda i gde je bilo zaposleno oko 80 odsto stanovništva ovog kraja je prodata, a kakva je njena i budućnost njenih radnika niko ne zna.



Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017