Vesti

Reakcije kosovskih Albanaca na izbor predsednika Skupštine Srbije

Izbor Tomislava Nikolića na mesto predsednika Skupštine Srbije, kosovski Albanci većinski doživljavaju kao korak bliže ka nezavisnosti Kosova. Mnogi očekuju da će sada i oni ljudi u svetu koji su imali rezerve prema nezavisnosti Kosova odlučiti da je podrže, jer je jasno da sa ovakvim vlastima u Srbiji nema nikakvog dogovora. Slično razmišlja i urednik dnevnog lista Koha Ditore, Agron Bajrami koji je istovremeno izrazio i bojazan da eventualno raspisivanje novih izbora u Srbiji može još jednom odložiti rešenje konačnog statusa, pa samim tim i nezavisnost: “ Svi oni koji u međunarodnoj zajednici nisu bili sigurni da li treba podržati nezavisnost Kosova, sada su verovatno bliže odluci da nezavisnost ipak treba podržati zbog ovakvih dešavanja u Srbiji. Čini mi se da ovakav razvoj ide ka produbljivanju političke krize u Srbiji koja ovako, na prvi pogled možda može da pomogne da se reši stvar oko Kosova. S druge strane može da se desi da se stvari iskomplikuju, zato što smo već jednom imali da je cela stvar oko statusa bila odložena zbog izbora u Srbiji”, smatra Bajrami. Predstavnici političkih partija smatraju da je izbor Nikolića unutrašnja stvar Srbije i da će posledice snositi srpski narod. Džavit Bećiri, portparol predsednika Kosova Fatmira Sejdiua, nije želeo da komentariše izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije jer smatra da je to problem Srbije, kao i da Kosovo ima svoj jasno zacrtan put koji će da sledi. Ili Hodža, sekretar političke partije ORA, smatra da ovakva odluka nije dobra za region i da predstavlja skretanje ka fašizmu. “ Mislim da izbor Tomislava Nikolića ne doprinosi dobrim odnosima između Kosova i Srbije, ali i Srbije i ostalih zemalja, jer Nikolić predstavlja granu fašizma u Srbiji i ne doprinosi boljim odnosima u regiji. To je za sve nas u regionu, korak unazad”, istakao je Hodža. Stanovnici Prištine pored otvorenog puta ka nezavisnosti smatraju da je izbor Nikolića ipak najgori za samu Srbiju i njen narod. “Loše je pre svega za njihov narod, a onda i za Evropu kada destruktivne snage dođu na vlast, jer onda znamo šta će se desiti sa tom državom. Nama je nenormalno da imamo posla sa susedima koji bi da nas stalno sputavaju”, istakao je jedan od građana Prištine. “Ja mislim da u Srbiji ne postoji niko dobar. Njegov izbor se ne razlikuje od prethodnih. To nije pobeda demokratije, već pobeda nacionalizma u Srbiji”, kazao je dvadesetdvogodišnji student prava u Prištini. Štefan Lene, specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo na tribini koja je održana danas u Narodnoj biblioteci u Prištini, a povodom proslave Dana Evrope nije želeo da komentariše izbor Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije jer kako je rekao, „ni u Beogradu ne komentarišem događanja na Kosovu“.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017