Vesti

DNKiM: Osuda napada na novinare Blica i Glasa Amerike

Na tribini održanoj u Medija centru u Čaglavici "Integracija mladih u kosovsko društvo", na kojoj su učestvovali premijer Kosova Agim Čeku i ministar za povratak Branislav Grbić došlo je do incidenta i verbalnog napada na dopisnike “Glasa Amerike” i “Blica” Vesnu Bojičić i Nedeljka Zejaka. Prema svedočenju kolega i izjavama napadnutih novinara sin i ćerka ministra Grbića napali su dopisnike „Blica“ i „Glasa Amerike“ nakon njihove sugestije da se zvanični podaci UNHCR-a ne poklapaju da izjavom ministra Grbića da se na Kosovo vratilo 16 hiljada građana odnosno 45 odsto Srba, saopštilo je Društvo novinara Kosova i Metohije. „Obezbeđenje ministrastva za povratak je odvojilo decu ministra Grbića, Igora i Anu ali su ostale pretnje upućene i Vesni Bojičić i meni „da ćemo doći u Prištinu i da će oni nas naći u Prištini“, rekao je dopisnik „Blica“ Nedeljko Zejak. On kaže da je ovo jasan znak da se svako ko pokušava da se iole bavi novinarstvom ponakad nađe u takvoj situaciji da se pita da li uopšte sme da ode do Prištine ako postoji pretnja iz samog ministrastva koje bi trebalo da se bavi povratkom raseljenih i proteranih na Kosovo Društvo novinara Kosova i Metohije osuđuje ovaj napad i upozorava da se pored teškoća sa slobodom kretanja velikih problema sa bezbednošću, dostupnosti inforamacija dešava i to da činovnici privremenih institucija i njihove porodice prete novinarima i ometaju ih u radu. Legitimno je pravo postavljati teška pitanja činovnicima i ministrima u svakom društvu, a posebno je važno to činiti u sistemu koji najčešće ne obezbeđuje osnovna ljudska prava. Smatramo da su ta teška pitanja naš puni doprinos razvoju demokratskog i građanskog društva, saopštilo je Društvo novinara Kosova i Metohije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017