Vesti

A. Čeku: Ahtisarijev plan garantuje manjinama siguran povratak na KiM

U medija centru u Čaglavici danas je održana debata čija je glavna tema bila omladina i integracija omladine u kosovsko društvo, čije su mnogobrojne probleme saslušali premijer Kosova Agim Čeku i Ministar za povratak i zajednice Branislav Grbić. Premijer Kosova je iskazao uverenje da postoji velika volja za bolju budućnost Kosova i Metohije iako postoje mnoge nesuglasice i nerazumevanja, i kazao da bez dijaloga ne možemo rešiti sve probleme. “Postoji visok stepen razumevanja između zajednica, postoji velika zabrinutost, dosta nejasnoća, postoje pitanja. Nedavna prošlost je tu, sa njom živimo, pamtimo je. Većina građana želi da gradi bolju budućnost, a to se može postići samo ovakvim susretima, razgovorom, dijalogom”, kazao je Čeku. Čeku je takođe naglasio da će na Kosovu biti mira i poverenja i da svi zajedno treba da težimo ka integraciji u EU. “Mislim da je moguće pomiriti zajednice. Uveren sam da će to biti potpuno i pomirenje i poverenje kada uđemo u EU što je svima cilj ovde u regionu”, rekao je Čeku. Premijer Kosova je naglasio da nasilja posle određivanja statusa neće biti i da će svima biti samo bolje. “Status nije znak za uzbunu, nije znak za odlazak, to je jasan znak za povratak. Reašavanjem statusa rešavaju se sve dileme koje danas imamo. Međunardona zajednica i Ahtisarijev plan garantuje manjinama siguran povratak. Ništa se loše neće destiti kada se reši status Kosova”, kazao je Čeku. Ministar za zajednice i povratak Branislav Grbić rekao da na Kosovu treba da postoji složna volja i pozvao sve međunarodne i kosovske institucije da daju podršku preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. “Rešavanjem pitanja mladih, njihove perspektive i opstanka na ovim prostorima rešava se jedan značajan segment kosovkog društva. To je problem koji se ne sme zanemariti i u tom smislu daćemo jednu veliku podršku, veliku inicijativu rešavanju tog problema”, rekao je Grbić. Posle određivanja statusa Kosova svi će zaboraviti na politiku i okrenuće se ekonomskom razvoju pokrajine, rekao je premijer Agim Čeku.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017