Vesti

Džez i bluz festival u Zvečanu

U Domu kulture u Zvečanu sinoć je počeo 5. internacionalni džez i bluz festival “North City”. Prve večeri publika je imala priliku da uživa u koncertima Big Benda RTS, Vlade Maričića i Luisa i Miška Plavog. Festival je otvorio Big Bend RTS-a kojim je dirigovao gost iz Nemačke Peter Holchajmer. On je rekao da za muziku ne postoje granice misleći pre svega na tešku političku situaciju. Najviše pažnje privukli su Vlada Maričić i Luis koji je publici pokazao da se pored narodne muzike dobro snalazi i na džez sceni. Vlada Maričić je ocenio zvečanski džez festival kao manifestaciju svetskih razmera. “ Ponosan sam na moje prijatelje iz Kosovske Mitrovice, koji su uspeli da vrate tradiciju džeza u svoj grad. Program je fantastičan “, kazao je Maričić. Miško Plavi je muzičar koji je veći deo svoje karijere realizovao u inostranstvu. On je publici pokazao da srpski nacionalni insterument harmonika ima dugu tradiciju i u džez muzici. Na sceni Doma Kulture pojavio se sa prijateljima iz Indije i Engleske. Za Kosovo i Metohiju je vezan jer je njegova majka sa ovih prostora. ”Zanimljivo je biti na Kosovu, publika je divna. Ovo je jedan svetski festival, zadivljen sam gostima koji će nastupati”, rekao je Petrović. Večeras, druge večeri festivala, publici će se između ostalih predstaviti i Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Abram Vilson Delta bluz prodžekt iz Velike Britanije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018