Vesti

Bezbednost na Kosovu, tema novinarskog treninga u Ženevi

U organizaciji “Dikafa” iz Švajcarske i misije OEBS-a na Kosovu u Ženevi je oraganizovan trening za novinare, štampanih i elektronskih medija. Učestvovalo je 20 novinara, pripadnika različitih etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji. Trening je organizovan radi boljeg upoznavanja sa bezbednosnim sektorom na Kosovu i novim bezbednosnim agencijama. Cilj treninga je sprečavanje konflikta između novinara i takvih službi. Jedan od učesnika, novinar iz Štrpca Igor Savić rekao je da je bilo dosta predavača sa različtim mišljenjima i iz različitih zemalja, uglavnom zapadne Evrope. “ Ti ljudi su upoznati sa situacijom na Kosovu. Pojedini predavači su imali vrlo grube opaske o nezavisnosti Kosova i Metohije, govorili su kao da je Kosovo već postalo država. Bilo je i onih koji su ostavili dobar utisak na nas i koji su se ograđivali i nisu želeli da iznose svoja mišljenja da li će ili neće doći do nezavisnosti Kosova”. Savić kaže da se raspravljalo i o martovskom nasilju 2004. godine i ubistvu dvojice Albanaca na demonstracijama Samoopredeljenja 10. februara ove godine u Prištini. Jedan od najboljih predavača po mišljenju Savića bio je Dušan Reljić, osnivač “Vremena”. Novinari sa Kosova su tokom boravka u Ženevi posetili zgradu UN-a i zgradu Međunarodnog crvenog krsta.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018