Vesti

Zapaljene Å¡ume u severnom delu Osojana kod Istoka

Nepoznati počinioci izazvali su danas požar nedaleko od sela Osojane. Kako KIM radio saznaje požar je zahvatio severni deo tog sela. Koordinator opštine Istok Radoš Vulić potvrdio je KIM radiju da su danas nepoznata lica izazvala požar u selu Tučep, Poljanu i jednom delu Osojana. Prema njegovim rečima, požar je podmetnut i da gori preko 100 hektara šume. Vatrogasne jedinice su došle na lice mesta i još uvek nisu uspele da ugase vatru. “Policija je bila na licu mesta i vatrogasne ekipe, ali to su bile akcije slabog inteziteta i nisu uspeli ništa da učine. Kuće su ugrožene, dim se proširio po celom selu, a meštani su uznemireni”, kazao je Vulić. Predsednik sela Osojane Gojko Đurić takođe je potvrdio da se požar dogodio i da je pričinjena velika materijalna šteta. “Požar se dogodio juče. Te srpske šume koje su zapaljene nalaze se na 7 km od Osojana. Danas se vatra proširila i došla do sela. Vatrogasne službe još uvek pokušavaju da ugase vatru”, rekao je Đurić. Đurić je kazao da je policija danas uhapsila jednu osobu za koju sumnja da je zapalila srpske šume nedaleko od Osojana. Dirketor OŠ Radoš Stošić u Osojanu Stanoje Ostojić je potrvdio za KIM radio da su nepoznate osobe zapalile šumu. On je kazao da su meštani jako uznemireni zbog požara. “Srpske šume gore, meštani su uznemireni. Mi ne idemo u taj deo sela gde se nalaze šume, jer je to put prema Rakošu i Drenici. Smatramo da su požar izazvali Albanci, jer vatra dolazi sa tog puta i širi se prema našem selu. Vatrogasci je još uvek nisu ugasili”, kazao je Ostojić. Portparol KPS za region Peći Avni Đavukaj takođe je potvrdio da se požar dogodio oko 17 časova i 40 minuta u selu Osojane. “Na lice mesta su došli policija i vatrogasne jedinice iz Istoka, Prizrena I Peći. Rano je govoriti ko je izazvao požar. Vatrogasne službe se trude da ugase vatru i otkriju uzrok požara. Povodom ovog slučaja nema uhapšenih i osumnjičenih, samo je pričinjena velika materijalna šteta” kazao je Đavukaj. Đavukaj je istakao da su požari na Kosovu i Metohiji u poslednje vrlo učestali i da policija čini sve moguće da se oni više ne događaju.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018