Vesti

R. Nojkić: Izveštaji Međunarodne zajednice o situaciji na Kosmetu se lažiraju

Član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić izjavio je gostujući u emisiji “Pregovaranje” na KIM radiju povodom dolaska skorašnje misije Saveta bezbednosti u Prištinu da ona treba da poseti sve srpske sredine na Kosovu i Metohiji i vidi kako ljudi tamo stvarno žive. Nojkić smatra da privremene kosovske institucije krše određena pravila, misleći pre svega na Skupštinu i Vladu Kosova. “ Krši se rezolucija i prejudicira status Kosova. Vlada Kosova krši pravilnik o radu institucija. Ovde se krše instrumenti zaštite, prava i interesi zajednica, ovde je u pitanju diskriminacija. To je ono što je bitno da misija Saveta bezbednosti sazna”, rekao je Nojkić. Član srpske liste je ocenio da Međunarodna zajednica poziva Srbe da učestvuju u kosovskim institucijama samo “verbalno”, a ne zato što to stvarno želi. “ Neki predstavnici Međunarodne zajednice su uočili da je veliki problem kada smo mi Srbi u tim institucijama, jer se tada jasno vidi slika stvarne situacije, ”kazao je Nojkić. On je dodao da izveštaji koje podnose zvaničnici Međunarodne zajednice ne oslikavaju pravo stanje u Pokrajini. “ Ti izveštaji se lažiraju jer bi oni slali drugačije izveštaje da su Srbi u kosovskim institucijama i zato ih oni tamo i ne žele”, rekao je Nojkić. Član Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Ranđel Nojkić je kazao da bi Međunarodna zajednica i privremene institucije trebale da reše sve slučajeve uzurpacije imovine ako zaista žele da doprinesu povratku raseljenih i proteranih sa Kosova i Metohije. On je dodao da, kada bi ti problemi bili rešeni, povratak bio moguć.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018