Vesti

R. Trajković- Ruski veto vidim kao ekstremno rešenje

Poslednjih dana ruski zvaničnici često ponavljaju izjave da u SB UN-a neće podržati novu Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, već da se zalažu za nastavak pregovora o statusu između Beograda i Prištine. Takođe se ponovo mogu čuti izjave poput onih da će Rusija iskoristiti pravo veta u slučaju nepovoljnog rešenja za Beograd. Potpredsednik SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković kaže da će Rusija kao i svaka velika sila dobro proceniti šta je njen nacionalni interes i nakon toga odlučiti da li će stati na stranu Srbije što se podrške tiče. „ Rusija će od Srbije tražiti jasnu poziciju šta ona traži na Kosovu i Metohiji i na osnovu toga odlučiti da li će stati na njenu stranu i da li je to ruski nacionalni interes. Veto doživljavam kao ekstremno rešenje i Rusija će učiniti sve da ne koristi to rešenje, ali će napraviti neki boljitak u smislu sadržaja Rezolucije koja će se pripremiti u Savetu Bezbednosti“, kaže Trajković. S druge strane, nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da pravo veta pre svega zavisi od dogovora između Rusije i SAD-a. „ Mislim da se sada vode konsultacije između Rusije i Amerike, ali i između ostalih stalnih članica SB. Strane u pregovorima su izgubile mogućnost da direktono utiču na njihov dogovor. Pravo veta zavisi smo od mogućnosti dogovora i kapaciteta koje imaju Rusija i Amerika da se dogovore i nađu moguće rešenje. Lično verujem da će se izbeći glasanje, ako Rusija definitivno bude odlučila da upotrebi pravo veta“, kaže Ivanović. Generalni sekretar Samostalno liberalne stranke Petar Miletić kaže za sve zavisi od sednice SB, ali podseća da niko od ruskih zvaničnika nije spominjao mogućnost veta. „U ovom trenutku ne mogu da predvidim da li će Rusija iskoristiti pravo veta, jer to ne mogu ni analitičari. To je svakako jedno od najznačajnijih pitanja za Kosovske Srbe, međutim mislim da pre nego što uopšte dođe do sednice Saveta Bezbednosti ima puno diplomatskih aktivnosti koje bi mogle da odrede ponašanje Rusije u SB UN-a. Ni Sergej Lavrov nikada nije rekao da će Rusija uložiti veto, već da će insistirati na rešenju koje prihvatljivom i za Prištinu i za Beograd“, kaže Miletić. Međutim, mediji danas prenose izjavu šefa odeljenja ta proučavanje Balkanskih kriza Ruske akademije nauka Jelene Guskove sinoć u Ljubljani da će Rusija iskoristiti pravo veta u Savetu Bezbednosti, ali i naglasila da se već prave drugi scenariji.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018