Vesti

R. Monk:UNMIK neće tolerisati nasilje

Komesar UNMIK policije Ričard Monk govorio je danas u Prištini o demontracijama pokreta Samoopredeljenje 10-og februara kada su poginula dva učesnika protesta. Monk je na pres konferenciji rekao da će se policija pobrinuti da se nesreće kao što je ranjavanje nekoliko i pogibija dvoje ljudi 10. februara na demonstracijama u Prištini, više ne ponove. „ UNMIK policija je iskreno posvećena miru i postaraćemo se da se smrt i ozbiljna ranjavanja koja su se dogodila sticajem okolnosti, koje su preovladavale 10-og februara, više nikad ne ponove“, kazao je Monk. Monk takođe dodaje da su gumeni meci koji su doveli do smrti i ranjavanja demonstranata u Prištini zastareli barem 12 godina. Komenatrišuci izveštaj specijalnog tužioca koji je predat šefu UNMIK-a o istarazi povodom pomenutih demonstracija Monk je rekao da se slaže sa izveštajem ali smatra da nasilje vraća Kosovo unazad i umanjuje napore onih koji preuzimaju ključne pozicije u Pokrajini. „Svaki građanin ima pravo da protestuje na miran način na javnim mestima, ali ako u suprotnom ne započnu da koriste nasilje protiv drugih nevinih ljudi, zastrašuju ih i oštećuju imovinu. Moja naređenja su ta, da policija mora da što pre reaguje da zaustavi bilo kakvo nasilje i oštećenja imovine, mislim da to nije teško i da će policija pre nego što dođe do te faze imati konsultacije sa organizatorima protesta i demonstracijama tako da će jasno biti rečeno šta će biti dozvoljeno a šta ne“, rekao je policijski komesar. Od novinara se danas u Prištini oprostio Niradž Sing koji uskoro odlazi sa dužnosti portparola UNMIK-a na Kosovu i Metohiji. Na konferenciji za novinare u Prištini Sing je rekao da se šef UNMIK-a Joakim Riker nalazi u poseti Grčkoj gde je predviđen susret sa ministrom spoljnih poslova Dorom Bokojani i šefovima misije UN-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018