Vesti

O. Ivanović: Misija SB neće obići srpske sredine, KC nema plan posete

Delegacija Saveta Bezbednosti, koja će na ruski zahtev 25. aprila biti upućena u Beograd i na Kosovo, u opisu misije nema obilazak nijedne srpske enklave na KiM, iako je glavni zadatak misije utvrđivanje stanja na terenu. Jedan dan u Beogradu i dva dana na Kosovu predviđeni su za susrete sa vlastima u institucijama, s tim što su na Kosovu zakazani razgovori i sa predstavnicima Kfora, Unmika i OEBS'a, poptvrdio je KIM radiju Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović naglašavajući da je ovakav plan posete veoma loš. „Znam da će misija UN doći 27. aprila i da će sastanci biti svi u Prištini, a to je ono što je loše. Jednostvano ocenjujem da to nije način da se utvrdi stvarno stanje u Pokrajini, jer nikakvi razgovori sa političkim predstavnicima, uključujući i nas, ne mogu da daju takav efekat kakav bi efekat dao jedan iskreni razgovor sa seljakom o Starom Grackom, koji može da mu ispriča samo sopstveno iskustvo. Savet Bezbednosti na ovaj način neće utvrditi pravo stanje na Kosovu i Metohiji, biće obasut nekakavim političkim frazama i izjavama i što se toga tiče, oni su mogli da dobiju to i u pismenoj formi nisu morali da putuju, jako sam razočaran zbog toga“, rekao je Ivanović. On kaže da su se predstavnici Srpske liste dogovorili da ustupe svoj termin za razgovor, ako će delegacija Sveta Bezbednosti zauzvrat posetiti neku od ugrožennih Srpskih enklava. Ivanović je ljut i zbog činjenice da će delegacija dva dana boraviti u Beogradu, a samo jedan dan na Kosovu. „Čini mi se da kosovski Srbi na ovaj način ulaze u drugi plan i nisu od tolike važnosti kao što sam ja mislio da bi trebali da budu. Ahtisarijev paket uglavnom govori o zaštiti Srba, ali se čini da pravo stanje na terenu nije ono koje će doneti odluku, nego je to stvar političkog dogovora. Oni inisistiraju da sve obave na nivou političkih predstavnika i guraju u drugi plan stvarne probleme Srba na Kosovu i Metohiji“, kazao je Ivanović. U Koordinacionom centru međutim kažu da nemaju zvanične potrvrde kada će delegacija doći i kakav je plan posete. Ovu informaciju KIM radiju je saopštio savetnik za informisanje predsednice Sande Rašković Ivić, Slavko Živanov. „Ne znamo ništa o tome. Nikakve informacije nemamo. To su možda informacije dospele sa albanske ili sa neke druge strane, ali mi ne znamo šta će misija Saveta Bezbednosti UN obići na Kosovu i Metohiji“, rekao je Živanov. Rok za podnošenje izveštaja Savetu Bezbednosti je nedelja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018