Vesti

UNDP demanovao izjavu predsednika sela Srpski Babuš

UNDP demantuje navode predsednika sela Srpski Babuš Novice Jovanovića koje je on izneo danas na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici i u kojoj kaže da ta organizacija pismeno preti povratnicima tog sela. UNDP u saopštenju navodi da je opština Uroševac organizovala sastanak 10. aprila sa meštanima ovog sela sa ciljem da oni odaberu nameštaj i kućne aparate za novoizgrađene kuće. Na poziv opštine sastanku si prisustvovali predstavnici kancelarije premijera Kosova, Ministarstva za povratak i zajednice, Evropske perspektive i UNDP organizacije. Predsednik opštine Uroševac Faik Grainca kazao je meštanima da je projekat izgradnje njihovih kuća zavrešen u skladu sa sporazumom koji su potpisali meštani tog sela i da je omogućen povratak u Srpski Babuš. U saopštenju se dodaje da je Grainca obavestio povratnike da, ako se ubrzo ne vrate u svoje selo, opština bi morala ključeve novoizgrađenih kuća da preda socijalnim slučajevima, u skladu sa sporazumom koji su povratnici potpisali. On je takođe istakao da opština ne želi da iskoristi svoje pravo i zamolio je meštane da se vrate na svoju imovinu. Predstavnici kancelarije premijera i Ministarstva za povratak i zajendice posvetili su se ispunjenju potpisanog ugovora sa povratnicima. Oni se trude da ispune sve aktivnosti koje dosad nisu ispunili, nakon povratka u to selo. Predsednik Srpskog Babuša Novica Jovanović, koji je na današnjoj konferenciji za novinare optužio UNDP organizaciju, Evropsku perspektivu i Ministarstvo za povratak i zajednice da prete povratnicima oduzimanjem imovine, nije učestvovao na ovom sastanku, dodaje se u saopštenju UNDP-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018