Vesti

N. Jovanović: „Nema povratka u Srpski Babuš dok se ne ispune sva data obećanja“

Zašto ne možemo da se vratimo u Srpski Babuš bila je tema današnje konferencije za novinare u Medija centru u Čaglavici na kojoj je govorio predstavnik tog sela Novica Jovanović. Kao glavni razlog što se Srbi ne vraćaju u Srpski Babuš Jovanović navodi ekonomsku pomoć koja im je obećana od strane Ministarstva za povratak, UNDP-a i Evropske perspektive. On je na današnjoj konferenciji za novinare izneo i dokaze gde su im Evropska perspektiva i ministar za povratak u Vladi Kosova Branislav Grbić pretili da će njihovim kućama u buduće upravljati Kosovka agencija za imovinu, ako se oni tamo ne vrate. “Kada je usvojen koncept papir za Srpski Babuš na opštinskoj radnoj grupi u Uroševcu, prihvaćena je pomoć za ekonomsku održivost od 2500 evra po porodici, a 900 evra za osnovno opremanje kuća, sa nameštajem i električnim uređajima. U mesecu decembru prvo su nam davali lažna obećanja, a posle su pretili i vršili pritisak na povratnike, da će im biti oduzete kuće ukoliko oni ne prihvate ključeve”, kazao je Jovanović. Meštani Srpskog Babuša predložili su Ministarstvu za povratak, UNDP-u i Evropskoj perspektivi da se vrate u svoje selo, ako se ispune sva data obećanja, opreme kuće, uspostavi dijalog sa susednim albanskim selima i oraganizuje trajan povratak. “Podneli smo zahtev ministru za povratak u Vladi Kosova Branislavu Grbiću i on je obećao da će ispuniti sve naše zahteve. Premijer Kosova Agim Čeku je takođe potvrdio da će svi naši zahtevi biti ispunjeni ako u decembru prihvatimo ključeve od novoizgrađenih kuća. Kada smo preuzeli ključeve, oni nisu ispunili te zahteve, pa smo zbog toga ključeve vratili”, rekao je Jovanović. Na ovoj konferenciji za novinare u Čaglavici, predstavnici Srpskog Babuša pozvali su predstavnike UNDP, Evropske perspektive i Ministarstva za povratak, da razmotre ovu situaciju, ali se oni nisu pojavili. U međuvremenu, UNDP organizacija je demantovala ove optužbe, a Evropska perspektiva i Ministarstvo za povratak nisu bili dostupni za javnost.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018