Vesti

T. Li: KPS policija će biti multietnička i u K. Mitrovici

Većina odgovornosti u Pokraniji biće prebačena sa UNMIK-a na Kosovske institucije, ponovljeno je još jednom na redovnoj konferenciji za novinare predstavnika Međunarodne zajednice u Prištini i rečeno da kompletan prenos nadležnosti ipak najviše zavisi od nove rezolucije UN-a koju će Savet Bezbednosti usvojiti o Kosovu. Srpske novinare je međutim najviše interesovao organizovani kriminal po srpskim sredinama koji sve više uzima maha. Portparol UNMIK-a Tomas Li je tim povodom kazao da je KPS policija efikasna i da sve slučajeve razbojništava istražuje kao i da je nekih hapšenja bilo. “Kada budemo saznali ko su ti počinioci oni će biti privedeni pravdi. Budite sigurni da će KPS policija istražiti svaki zločin koji ima prijavljen i to u skladu sa svojim odgovornostima i sposobnostima”, rekao je Li. On je odbacio optužbe Srba sa severa Kosova da albanske policajce treba isključiti iz službe u severnom delu kosovske Mitrovice. “Kosovska policijska služba je multietnička institucija za sprovođenje zakona. Kada potražite od policajca pomoć, morate brinuti o tome da li je on ili ona sposoban za to da vam pruži uslugu, a ne da ih brine taj pristup gde kosovski Albanci služe zajednicama u severnoj Mitrovici već nekoliko godina, i oni odlično obavljaju svoj posao. Policija ima izvršnu vlast vlade ali ne političku. Posao kosovske policijske službe je da održava vladavinu prava i svi policajci KPS-a mogu raditi u bilo kojoj oblasti na Kosovu” ponovio je Tomas Li, portparol UNMIK policije. Predstavnici međunarodne zajednice ponovili su da se situacija na Kosovu i Metohiji na polju bezbednosti svakodnevno poboljšava, što je šef UNMIK-a Joakim Riker ukazao i na poslednjoj sednici Saveta Bedzbednosti UN-a.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017