Vesti

T. Li: KPS policija će biti multietnička i u K. Mitrovici

Većina odgovornosti u Pokraniji biće prebačena sa UNMIK-a na Kosovske institucije, ponovljeno je još jednom na redovnoj konferenciji za novinare predstavnika Međunarodne zajednice u Prištini i rečeno da kompletan prenos nadležnosti ipak najviše zavisi od nove rezolucije UN-a koju će Savet Bezbednosti usvojiti o Kosovu. Srpske novinare je međutim najviše interesovao organizovani kriminal po srpskim sredinama koji sve više uzima maha. Portparol UNMIK-a Tomas Li je tim povodom kazao da je KPS policija efikasna i da sve slučajeve razbojništava istražuje kao i da je nekih hapšenja bilo. “Kada budemo saznali ko su ti počinioci oni će biti privedeni pravdi. Budite sigurni da će KPS policija istražiti svaki zločin koji ima prijavljen i to u skladu sa svojim odgovornostima i sposobnostima”, rekao je Li. On je odbacio optužbe Srba sa severa Kosova da albanske policajce treba isključiti iz službe u severnom delu kosovske Mitrovice. “Kosovska policijska služba je multietnička institucija za sprovođenje zakona. Kada potražite od policajca pomoć, morate brinuti o tome da li je on ili ona sposoban za to da vam pruži uslugu, a ne da ih brine taj pristup gde kosovski Albanci služe zajednicama u severnoj Mitrovici već nekoliko godina, i oni odlično obavljaju svoj posao. Policija ima izvršnu vlast vlade ali ne političku. Posao kosovske policijske službe je da održava vladavinu prava i svi policajci KPS-a mogu raditi u bilo kojoj oblasti na Kosovu” ponovio je Tomas Li, portparol UNMIK policije. Predstavnici međunarodne zajednice ponovili su da se situacija na Kosovu i Metohiji na polju bezbednosti svakodnevno poboljšava, što je šef UNMIK-a Joakim Riker ukazao i na poslednjoj sednici Saveta Bedzbednosti UN-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018