Vesti

V. Suroi: Kosovo nezavisno do kraja proleća

U Medija Centru u Čaglavici danas održana debata na kojoj se raspravljalo o budućnosti Kosova i planu specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija. Svoje mišljenje izneli su podpredsednik SNV-a centralnog Kosova Rada Trajković, lider partije ORA i član pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi i zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk. Potpredsednica SNV-a Rada Trajković tvrdi da će nametnuto rešenje za stuatus Kosova i Metohije rezultirati potpunim, etničkim proterivanjem Srba sa Kosova i Metohije. Trajković je ponovila stav republike Srbije da je plan Marija Ahtisarija kojim se predviđa nadgledana nezavisnost južne pokrajine apsolutno neperihvatljiv. “Tehnički deo Ahtisarijevog plana je neprihvatljiv za Srbe. Oni pokušavaju da oduzmu našu teritoriju, mi imamo problem sa održivošću decentralizacije o kojoj govore i međunarodne nevladine organizacije, nemamo jasnu povezanost između srpskih opština, nemamo ni jasnu vezu sa Beogradom. Unutar ustava su doneta takva rešenja gde nećemo moći da utičemo na ustavne promene, nego ćemo samo biti dekor koji će davati svoje stavove, ali neće moći suštinski da utiče na Ustav Kosova i Metohije. Mislim da se rešenje nalazi unutar funkcionisanja gde bi i Srbi i Albanci u isto vreme imali interes da zajedno ostvaruju prava za svoje birače”. Lider partije ORA i član pregovaračkog tima Prištine Veton Suroi rekao je da povezanost srpskih opština sa Srbijom neće predstavljati Kosovu nikakav problem i da celokupna saradnja Srbije sa Kosovom treba da bude razvijena kao saradnja između dve nezavisne države. On takođe tvrdi da će Kosovo ubrzo postati nezavisno. “Kosovo će za nekoliko nedelja, tačnije do kraja proleća biti nezavisno. To je deo jednog istorijskog pokreta, ne samo decenijskog, već traje mnogo duže, nije deo jednog naroda ili drugog naroda, nego istorije. Odluka o nezavisnosti Kosova koja će se doneti u narednom periodu je proizvod partnerstva građana Kosova i međunarodne zajednice”. Zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk je rekao da UNMIK podržava napore međunarodne zajednice o postizanju kompromisnog rešenja za status Kosova i Metohije. On je još jednom ponovio da UNMIK podržava predlog specijalnog predstavnika Martija Ahtisarija i kaže da je status Kosova sada u centru pažnje međunarodne zajednice. “Status Kosova je trenutno više nego ikada u centru pažnje međunarodne zajednice i mi u UNMIK-u pozdravljamo činjenicu i podržavamo proces koji nas je do ovde doveo, počevši od pregovora u Beču putem predloga specijalnog izaslanika Marija Ahtisari koji je predao Savetu Bezbednosti UN-a pre dve sedmice”. Zamenik šefa UNMIK-a poziva Kosovske Srbe da ne bojkotuju formiranje vladajuće strukture Kosova i ističe da je velika greška Srba što nisu zastupljeni u Skupštini Kosova i što ne učestvuju u donošenju važnih odluka.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017