Vesti

A. ?up:Društvo ne vodi brigu o samohranim majkama

Razvod braka više nije bruka, još manje skandal. Jedina sreća iz nesrećnih brakova su deca koja, na žalost, postaju žrtva roditeljske nesloge. S druge strane država i društvo zaokupljeni opštom političkom situacijom gotovo su nezainteresovani za položaj i život samohranih majki na Kosovu. Raspad države i ratovi na prostoru bivše SFRJ držali su muževe i žene spojene u nesrećnim brakovima sve do Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine. Od tog trenutka, pa sve do bombardovanja počeo je nagli porast razvoda. Anđelka ?up je sa svojim porodicom izbegla iz Bosne i Hercegovine, iz Bosanskog Petrovca, u vreme ratnih dešavanja 1995 godine i utočiste pronašla u centralnoj Srbiji. Sticajem okolnosti ili sudbine sa svojim decom obrela se najpre u Kosovu Polju odakle je izbegla nakon martovskog pogroma. Tranutno sa troje dece živi u Čaglavici. Gostujući u „Ženskom lavirintu“ KIM radija ona je rekla da se od supruga zakonski nije razvela iz straha da će joj sud oduzeti decu već se sporazumno rastala. Bivši suprug vratio se u Banjaluku a ona je pronašla posao na Železnici u Kosovu Polju. I tako Anđelka sa troje dece počinje život iz početka.... Iz razvedenih brakova ostaju deca, zbunjena, često neupućena. Anđelka je za svoju decu imala prosto objašnjenje koje joj je, kako kaže, pomoglo da decu zadrži pored sebe. “Ljudi se vole pa onda prestanu i tako ne mogu da žive zajedno. Rekla sam im da će oni ostati da žive samnom ako tako odaberu, a odabrali su, i da nikada ne treba da se plaše da će neki drugi muškarac da dođe u našu kuću i da zauzme mesto njihovog oca jer to ne može. Svaka žena može da ima 20 ljubavi i 20 ljubavnika, ali deca imaju samo jednog oca, ja sam se uvek toga držala”, rekla je Anđelka. Anđelka se često oseća usamljenom a kaže da izlaz iz samoće pronalazi u radu i čitanju. Ona apeluje na državu i društvo da ekonomski pomogne samohranim majkama jer je egzistencija svakoj porodici prioritet. U životu je sve relativno. Sa jedne strane, kaže gospođa ?up, bolje je biti sam nego samovati pored nekoga. Sa druge, ljubav i podrška porodice neuporediva je vrednost sa bilo čim.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017