Vesti

Proslava Vaskrsa započela ponoćnim liturgijama

U najznačajnijim hramovima SPC na Kosovu i Metohiji vaskršnje svečanosti započele su ponoćnim liturgijama. Episkop raško-pri?renski Artemije služio je u Gračanici, a nekoliko stotina vernika je na najradosniji hrišćanski praznik želelo najviše mir. Petar Simić iz Gračanice kaže da se danas pomolio najpre za zdravlje, a onda i da Kosovo ostane u sastavu Srbije. “Za opstanak srpskog naroda i bolji život. Da nam se nikada više ne događaju slični incidenti koji su nam se prethodnih godina svakodnevno dešavali”, pomolila se i poželela osamnaestogodišnja Milica. U Visokim Dečanima, zadužbini Sv. Kralja Stefana, liturgiju je služio episkop lipljanski Teodosije pred oko 300 vernika. Italijanski KFOR je, verovatno zbog skorašnjeg granatiranja manastira organizovao rigorozne mere kontrole svih putnika i vozila sa posebno obučenim psima tragačima. Prisustvo italijanskih vojnika i KPS policije bilo je vidljivo i u široj okolini manastira. A u izolovane metohijske zajednice Orahovac i Veliku Hoču, upravo zbog Vaskršnjih praznika, doputovao je i kontroverzni nemački pisac Peter Handke. On je Srbima iz ovih mesta doneo na dar 50 hiljada evra, koliko je iznosila novčana nagrada koja mu nije dodeljena u Štutgartu. No, Handke kaže da je u Orahovac i Veliku Hoču došao i zbog nečeg drugog. “Hteo sam da svoj novac poklonim kao mali znak pažnje. Ja nikad nisam bio u Velikoj Hoči, bio sam u Orahovcu pre dve i po godine, i situacija je ovde sada mnogo opuštenija nego tada. Sećam se, tada je između srpskog naselja i albanskog stajao KFOR koji je obezbeđivao, a sada ga nema, ” kazao je Handke.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017