Vesti

Romi sa Kosova obeležavaju međunarodni dan Roma

Širom planete sutra se obeležava Svetski dan Roma. Dan Roma je ustanovljen kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj ovog naroda, a zemlje u kojima živi podstakle na borbu protiv njegove diskriminacije. U organizaciji “Glasa Roma” u Lapljem Selu danas je održan turnir u košarci i fudbalu. Isak Skenderi predsednik organizacionog odbora kaže da Romi na Kosovu i Metohiji žive veoma teško i da njihov najveći problem predstavlja nezaposlenost i težak finansijski položaj. On se zahvalio rukovodstvu osnovne škole u Lapljem Selu koje je omogućilo održavanje ovog turnira. Skenderi je izrazio žaljenje što niko od Roma centralnog Kosova zbog loše bezbednosne situacije nije mogao da otputuje u Prizren gde se ove godine organizuje centralna manifestacija povodom svetskog dana Roma. Nekoliko hiljada Roma deli sudbinu 200 hiljada prognanih Srba sa Kosova i Metohije. Ferdi Mehmeti kome je u Prištini spaljena porodična kuća i koji sa porodicom živi u Gračanici apeleluje na nadležne organe da učine nešto kako bi se rešio status romskih izbeglica. Bez obzira na loše uslove i težak položaj Romi sa centralnog Kosova sutra, na međunarodni dan Roma, organizuju u Preocu zabavu uz lokalni orkestar i trubače iz Vranja. Odluka o obeležavanju svetskog dana Roma doneta je na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. kada je usvojeno ime naroda Rom, što na maternjem jeziku znači čovek.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017