Vesti

T. Solstrom: EU jedinstvena u podršci Ahtisarijevom planu

Torbjorn Solstrom, lični izaslanik Havijera Solane na jučerašnjoj konferenciji u Prištini rekao je da je Kosovo u završnoj fazi rešavanja statusa i da je EU usmerena na pripreme buduće post statusne realnosti. On je istakao da je zadovoljan obećanjem predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua da će privremene kosovske institucuje implementirati sve odredbe iz Ahtisarijevog plana. “Voleo bih da naglasim da sam zadovoljan potpunom posvećenošću koju smo čuli u izjavi predsednika Kosova u Savetu bezbednosti da će Kosovo implementirati sve odredbe iz Ahtisarijevog plana i da je to prioritet. Sličnu odlučnost smo videli i u deklaraciji skupštine Kosova. Mislim da je to važno i za nas i za Kosovo. Nakon donošenja nove rezolucije, kosovske institucije će se suočiti sa praktičnim političkim, ekonomskim i administrativnim izazovima”, kazao je Solstrom. On je rekao da je Evropska Unija jedinstvena u podršci Ahtisarijevog plana za rešavanje statusa Kosova od samog početka njegovog predstavljanja. “Nemačka je u ime Unije izrazila punu podršku predlogu. Ubeđen sam da će Unija na jedinstven način odgovoriti i pred Savetom bezbednosti UN povodom nove rezolucije. Činjenica je da smo imali 27 zemalja koje su jedinstveno podržale budući dolazak evropske misije. To je dokaz spremnosti Evrope da odgovori ujedinjenim stavom. Smatram da ljudi treba da budu svesni sve većeg jedinstva u Evropskoj uniji”, kazao je lični izaslanik Havijera Solane. Kasper Klinge, šef tima Evropske unije za planiranje kazao je na konferenciji da su pravosuđe, policija i carina tri polja na kojima će biti fokusiran njihov rad. On je naveo da postoje određene oblasti koje i dalje zahtevaju međunarodnu pomoć. “Razlog zašto smo povećali broj policije je to što smo zajedno sa lokalnim vlastima identifikovali određene oblasti koje i dalje zahtevaju međunarodnu pomoć i podršku, jer u nekim oblastima kosovske institucije nisu spremne da u potpunosti preuzmu odgovornosti”, rekao je Klinge. Visoki predstavnici EU u Prištini su dodali da Kosovo prolazi kroz težak proces, ali da su optimisti i da su usmereni prema izglasavanju nove rezolucije u SB UN. Međunarodna zajednica će i dalje ostati angažovana u ovom regionu i nadgledaće implementaciju statusnog rešenja. Naslednik bivših UNMIK institucija biće buduće kosovske.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017